DM za 15. godišnjicu u borbu protiv plastičnih vrećica

marinka-akrap-mirko-mrakuzic_-jasenka-necak-vinko-filipicU Hrvatskoj se godišnje oko 2000 tona plastike koristi za proizvodnju 200 milijuna komada vrećica, koje često završavaju u okolišu, a svaki stanovnik dnevno proizvede 1,2 grama otpadnih vrećica

Obilježavajući 15 godina poslovanja u Hrvatskoj, lanac drogerija DM koji danas ima 135 prodajnih mjesta u 54 grada i više od tisuću zaposlenih u utorak je predstavio nekoliko projekata od iznimnog društvenog značaja.

U sklopu kampanje “Tu čuvam prirodu” koju je podržalo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, DM će građanima podijeliti 100.000 platnenih torbi koje je izradio Uriho, a sve u sklopu Fashion.hr projekta. Svaka od njih trebala bi zamijeniti najmanje 1000 plastičnih vrećica odbačenih u okoliš.

“Pozivamo građane da nam se pridruže u podizanju razine ekološke svijesti, a za vrijeme kampanje svatko tko u DM-ove prodavaonice donese 15 plastičnih vrećica koje ćemo mi ekološki zbrinuti, u zamjenu će dobiti platnenu torbu”, kazao je direktor DM-a Mirko Mrakužić.

Upozoravajući da su plastične vrećice jedna od top tema u zaštiti okoliša, te na negativne efekte koje uzrokuju, Jasenka Nećak, ravnateljica Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom, kazala je da se u Hrvatskoj godišnje oko 2000 tona plastike koristi za proizvodnju 200 milijuna komada vrećica, koje često završavaju u okolišu. Odnosno, svaki stanovnik Hrvatske dnevno proizvede 1,2 grama otpadnih vrećica.

“Neke zemlje potpuno su zabranile proizvodnju plastičnih vrećica, no u Hrvatskoj o tome zasad ne razmišljamo. Svakako su bolja rješenja reciklaža, papirnate vrećice i platnene torbe.

O okolišu možemo skrbiti jedino svi zajedno – Vlada, lokalna samouprava, gospodarstvo i građani”, poručila je Nećak, istaknuvši važnost poticanja na čuvanje okoliša i razumnim korištenjem vrećica za ambalažu, i njihovim sustavnim prikupljanjem kako bi se reciklirale.

Iz DM-a su također najavili da će u sklopu akcije “Hrvatska volontira” njihovi zaposlenici u suradnji s Hrvatskom mrežom volonterskih centara odraditi 15.000 radnih sati na različitim projektima, a za to će dobiti slobodne dane.

Također, u suradnji s udrugom “Lijepa naša” DM je odabrao 15 projekata vezanih za zdrav način prehrane i koristi namirnica iz ekološkog uzgoja, koje će podržati sa 75.000 kuna.

Također, u završnoj fazi je i projekt prikupljanje sredstava za nabavku tandemskog spektrometra, dijagnostičkog uređaja za novorođenčad namijenjenog KBC Zagreb, gdje će biti središte dijagnostike za sve bebe rođene na području Hrvatske. (Bankamagazin)

Komentari

  1. ziki kaže

    treba više čuvati prirodu,dm-u ljudi/radnici ionako su samo formalno važni,za promidžbu,a sve plaćaju dobavljači.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *