DZS: U ožujku manje mlijeka

40

mlijeko-korpa-proizvodi-midiU Hrvatskoj je u ožujku prikupljeno 53.059 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na ožujak prošle godine smanjenje za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Statistika pokazuje da je u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine proizvedeno više mlijeka za piće i fermentiranih proizvoda, dok je proizvodnja ostalih mliječnih proizvoda od kravljeg mlijeka bila manja.

Mlijeka za piće u ožujku je proizvedeno 26.899 tona, što je u odnosu na isti mjesec lani 9,2 posto više, a proizvodnja fermentiranih proizvoda povećana je za 9,1 posto, na 6.747 tona.

Vrhnja je pak u ožujku proizvedeno 2.162 tone, što je za 4,8 posto manje nego u ožujku prošle godine, proizvodnja maslaca smanjena je za 7,6 posto, na 376 tona, a kravljeg sira za 3,4 posto, na 2.387 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u ožujku ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 2,1 posto.

U ožujku je u odnosu na prosjek prošle godine proizvodnja mlijeka za piće bila veća za 7,9 posto, fermentiranih proizvoda za 6,4 posto, vrhnja za 4,7 posto, kravljeg sira za 0,3 posto, a manja je bila jedino proizvodnja maslaca, i to za 0,8 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od četrdesetak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here