Globalne cijene hrane na rekordno visokoj razini

22

glad-svijet-cijene-hrane-largeVisoke cijene hrane i poljoprivrednih proizvoda uzrokovali su pad ispod granice siromaštva 44 milijuna ljudi

Iako su cijene šećera i riže pale, rast cijena žitarica podigle su globalne cijene hrane do rekordnih razina u travnju. Vijeće UN-a zaduženo za hranu upozorava kako će vremenske neprilike u najvećim proizvođačima hrane držati cijene visokima kroz cijelu sljedeću godinu, prenosi The Wall Street Journal.

Prosječna vrijednost Indeksa hrane i poljoprivrede, koji prati košaricu poljoprivrednih proizvoda, iznosila je 232 u travnju, što i nije velika promjena u odnosu na ožujak, ali u odnosu na prošlogodišnji travanj riječ je o 36 posto višim vrijednostima.

U veljači 2011. godine indeks je iznosio 236, što je najviša realna i nominalna vrijednost od kad je FAO počeo prati cijene spomenutim indeksom 1990. godine.

Tajnik FAO-a, Abdolreza Abbassian, tvrdi kako suša i kašnjenje u sađenju u SAD-u i Europi mogu uzrokovati i dodatne probleme u proizvodnji hrane u 2011. i 2012. godini.

Abbasian tvrdi da, iako su rani pokazatelji uroda žita dobri, zalihe su ispražnjenje, pa će ukupna proizvodnja ovisiti o vremenskim uvjetima, a time se tržište izlaže rizicima šoka ponude.

Mogućim budućim problemima u proizvodnji i distribuciji hrane ne pogoduje niti situacija na deviznom i naftnom tržištu.

Naime, kako je dolar značajno deprecirao i na rekordno je niskoj razini u odnosu na euro u posljednjih 16 mjeseci, američki je kukuruz privlačniji međunarodnim kupcima, što je i vidljivo iz kupnje milijun tona američkog kukuruza od strane kineskog Sinograina prošlog mjeseca.

Kako raste cijena nafte, potražnja za kukuruzom se povećava jer postaje privlačnije kao bio gorivo.

Abdolreza Abbassian upozorava da, ako se nastavi povećana potražnja za kukuruzom zbog deprecijacije dolara i visokih cijena nafte, će se zalihe američkog kukuruza istrošiti do ljeta, što će biti značajan udarac ponudi i cijeni kukuruza.

Trajna i visoka inflacija cijene hrane i poljoprivrednih proizvoda uzrokovala je aktualiziranje pitanja o proizvodnji i distribuciji hrane.

Svjetska banka procjenjuje kako je primijećeni porast cijena hrane uzrokovao da 44 milijuna ljudi padne ispod službene granice siromaštva, te upozoravaju da će se, ukoliko se trendovi kretanja cijena ne promijene, ta brojka drastično povećati.

Luca Chinotti, savjetnik u Oxfamu za pitanja hrane, tvrdi da visoke i volatilne cijene hrane najviše ugrožavaju siromašna kućanstva koja troše i do 80 posto svojih tjednih dohotka na hranu. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here