Inflacija na godišnjoj razini u travnju 2,4 posto

16

inflacija-kovanice-midiAnalitičari su očekivali intenziviranje inflatornih pritisaka u travnju, no na mjesečnoj razini cijene su porasle tek 0,2 posto

Iako smo očekivali nastavak intenziviranja inflatornih pritisaka u travnju, godišnji rast potrošačkih cijena ipak je blago usporio u usporedbi s ožujkom, pišu analitičari RBA.

Prema podacima DZS-a u travnju su potrošačke cijene porasle 2,4% u odnosu na travanj 2010. godine, dok je u ožujku zabilježena godišnja stopa rasta od 2,6%. Na mjesečnoj razini cijene su porasle 0,2%.

Kretanje potrošačkih cijena u travnju pokazuje da slaba domaća potrošnja i dalje stvara vrlo blage inflatorne pritiske, dok je rast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima i njihovo prelijevanje na domaće gospodarstvo i dalje njihov glavni generator.

Naime, isključimo li energiju i prehranu, indeks je na godišnjoj razini porastao tek za 0,6%.

Navedeno potvrđuju i kretanja po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje. Tako su cijene kategorije stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle 2,5% godišnje, pri čemu je najveći rast zabilježen kod tekućih goriva (+20,8%).

Posljedično, porasle su i cijene prometa, i to 7,1% godišnje. Nadalje, cijene prehrambenih proizvoda, koji cine 28,4% potrošačke košarice porasle su 3,3% godišnje, pri čemu je najveći godišnji rast zabilježen kod ulja i masti (+22,4%) te voća (+7,8%).

“Mjesečnom rastu potrošačkih cijena očekivano je najviše doprinio rast cijena odjeće i obuće za 3,5% potaknut dolaskom novih proljetnih kolekcija te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,5%.

U mjesecima pred nama cijene energije i dalje će najviše utjecati na rast cijena na godišnjoj razini, dok taj utjecaj ne mjesečnoj razini vjerojatno neće biti toliko izražen”, navode analitičari RBA.

Nadalje, cijene u inozemstvu će nastavit biti dominantni generator inflatornih pritisaka zasigurno do oporavka domaće potražnje.

Naime, tek nakon oporavka domaće potražnje možemo očekivati značajnije prelijevanje rasta troškova proizvođača na potrošačke cijene. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here