László Szilvágy: Inovacijama osvajamo tržište

61

laszlo-szilvagy-largeU tvrtki Procter & Gamble inovacije su prisutne u svim proizvodnim kategorijama, a kroz stalni kontakt s kupcima i partnerima u maloprodaji, nastoje stvoriti proizvode koji odgovaraju stalno promjenjivim potrebama tržišta i koji su učinkoviti u osvajanju tržišnog udjela

O važnosti inovacija u modernoj maloprodaji, njihovom razvoju u posljednjem desetljeću te ključnoj ulozi tehnologije, a ususret 6. maloprodajnom forumu na kojem je i sam govornik, razgovarali smo s Lászlóm Szilvágyiem, direktorom marketinga i tržišnog poslovanja te voditeljem kategorije proizvoda za osobnu njegu P&G-a za Jugoistočnu Europu.

Mnogi danas tvrde da se interesi kupaca razvijaju brže od inovacija trgovaca i dobavljača. Što Vi mislite o tome?
Razvoj društvenih mreža i medija proizveo je nevjerojatnu količinu inovacija kod potrošača, ali s obzirom na prirodu tih razvoja njihov doseg je ograničen.

Po mom mišljenju, klasične inovacije u FMCG sektoru ostale su područje trgovaca i dobavljača. Razlog tome su velike potrebe za ulaganjima u istraživanja, razvoj i oglašavanje.

Koliko je tehnologija važna kad su u pitanju inovacije?
P&G i Gillette uvijek su predvodili inovacije u svojim proizvodnim kategorijama jer je filozofija tvrtke unaprjeđivanje kvalitete života kupaca najboljom izvedbom i najboljom vrijednosti proizvoda. Naravno, u tom kontinuiranom razvoju ključnu ulogu odigrala je upravo tehnologija.

Kroz stalni kontakt s kupcima i partnerima u maloprodaji, nastojimo stvoriti što bolje proizvode koji odgovaraju stalno promjenjivim potrebama tržišta i koji su učinkoviti u osvajanju tržišnog udjela.

Međutim, u zadnje vrijeme u vođenju poslovanja značajnu ulogu igraju i tzv. komercijalne inovacije koje su se pokazale vrlo uspješnima u različitim kategorijama i različitim zemljama.

One otkrivaju već postojeće prednosti proizvoda kojih kupci nisu bili svjesni, a proizvode i marke repozicioniraju u emocionalnoj percepciji kupaca.

Koje su po Vašem mišljenju, u zadnjih nekoliko godina, bile najvažnije i najučinkovitije inovacije u maloprodaji i FMCG sektoru?
Smatram da smo nedavno svjedočili znatnom napretku u zajedničkom usluživanju kupaca međusobnim udruživanjem dobavljača i trgovaca na malo.

To se vidi iz činjenice da je većina uspješnih trgovaca na malo izmijenila izgled svojih polica i asortimana u skladu s onime što kupac doista želi vidjeti.

Osim toga, tu su i pokretanje interaktivnih POS materijala i eksplozija internetske kupovine.

Što je bolje: unaprjeđivati već postojeći proizvod ili inovirati posve nov? Koji su rizici, a koje potencijalne prednosti ova dva pristupa?

Nema među njima boljeg ili lošijeg. Smatram da dobra marketinška politika nekog brenda ili kategorije kombinira obje ove strategije u odgovarajućem omjeru.

Jedino smo tako sigurni da udovoljavamo potrebama već postojeće baze korisnika zadovoljnih našim proizvodima, a da istovremeno istražujemo i nove predjele za proširivanje tržišta, ili našeg udjela unutar već stabilnog tržišta.

Krivo tempiranje velikih inovacija (bilo da ih se pokreće u prekratkom vremenskom razmaku ili da ih dugo vremena nema) može biti vrlo štetno i treba se izbjegavati koliko god je to moguće.

Kako vi kroz inovacije upravljate brendovima za koje ste odgovorni?

Naša je uloga da u pojedinim zemljama i na pojedinim tržištima maksimalno povećamo učinak inovacija, ali i da lokalno razvijamo ideje koje će doprinijeti vrijednosti našeg brenda na način koji će biti lokalno relevantan.

Jedan takav primjer je naša suradnja sa Zagreb Fashion Weekom čije je događaje P&G sponzorirao s nekoliko svojih glavnih brendova.

Na koji se način priznati brendovi mogu boriti protiv rasta privatnih robnih marki? S obzirom na gospodarsku krizu koja u Hrvatskoj još traje, opće je rašireno vjerovanje da se inovacija odnosi uglavnom na cijene. Ima li i drugih načina za povećanje prodaje u ovom vremenu niske i ograničene potrošnje?

Uvijek će postojati kupci kojima je cijena odlučujući faktor i “klasičnim” brendovima njih će i dalje biti teško pridobiti.

Osobno smatram da treba forsirati percepciju kvalitete koja uključuje cijenu, ali također uključuje vrijednost brenda i stvarnu učinkovitost proizvoda u odnosu na konkurente.

Međutim, za uspostavljanje ovakvog razmišljanja potrebno je puno edukacije i ulaganja koja premašuju puko isticanje direktnog odnosa cijena dvaju sličnih proizvoda.

Kako dobavljači i trgovci na malo mogu surađivati pri pokretanju novih proizvoda, a da zainteresiraju i privuku kupce?
Tijekom proteklog desetljeća postalo je jasno da čak i najveći dobavljači trebaju jaku potporu trgovaca prilikom lansiranja inovacija, kako bi se stvorio “naboj” i uzbuđenje za privlačenje kupaca.

Stoga je nama u interesa da u kreiranje naših inovacija uključimo i glavne trgovce na malo. Važno je da zajednički učimo i od uspjeha i od pogrešaka.

O čemu ćete govoriti na nadolazećem Maloprodajnom forumu u Zagrebu?

Moja će tema biti važnost inovacija u Gilletteovom poslovanju. Pokazat ću kako su tijekom vremena upravo one doprinijele uspjehu naše tvrtke.

Naposljetku, kakve inovacije od P&G-a (Gillette) možemo očekivati u 2011.?
Jedna od tajni uspješnih inovacija jest u odgovarajućem i pravovremenom oglašavanju. Stoga vas uvjeravam da ćete o našoj sljedećoj velikoj novosti biti vrlo kvalitetno obaviješteni onda kada za to dođe vrijeme.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here