Roglić otvara tri nova tržišta i kupuje tvrtku u Srbiji

99

branko-roglic-midi1Orbico je za Max Factor i Oil of Olaz Orbico dobio ekskluzivno zastupstvo u Njemačkoj i Austriji, a prema Roglićevim riječima, P&G je prvi puta tvrtki iz jugoistočne Europe povjerio distribuciju u zapadnoeuropskoj zemlji

Na tri nova tržišta, austrijsko, njemačko i rumunjsko, proširit će se uskoro Branko Roglić, odnosno njegova tvrtka Orbico. Naime, 1. srpnja trebale bi početi raditi njegove nove distributerske tvrtke u tim zemljama, piše Lider.hr.

U Austriji i Njemačkoj Roglić je osnovao nove tvrtke koje će u početku distribuirati brandove Oil of Olaz i Max Factor, a poslije će širiti distribuciju novim proizvodima.

Za Max Factor i Oil of Olaz Orbico je dobio ekskluzivno zastupstvo u Njemačkoj i Austriji. Prema Roglićevim riječima, P&G prvi je put tvrtki iz jugoistočne Europe povjerio distribuciju u zapadnoeuropskoj zemlji.

Za razliku od Austrije i Njemačke u Rumunjsku se Roglić širi s partnerom. Ondje će distribuirati cjelokupan kozmetički portfelj koji ima u Hrvatskoj.

Samo u tom kozmetičkom segmentu, koji će u budućnosti vjerojatno širiti novim proizvodima, Roglić u Rumunjskoj očekuje prihod od 15 milijuna eura.

Orbico se planira intenzivno širiti i u Srbiji pa trenutačno pregovara s tri tvrtke koje distribuiraju lijekove. Jednu od njih trebao bi uskoro kupiti.

“Želimo ojačati farmaceutski segment Medicopharmacije, koju smo kupili prije dvije godine. Medicopharmacia već ima svoje tvrtke u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, no želimo proširiti njezino poslovanje, što je najjednostavnije akvizicijom. Ne mogu vam još reći koju ćemo tvrtku od te tri kupiti jer još pregovaramo”, rekao je Roglić. (Bankamagazin / Lider)

10 COMMENTS

 1. Pa zašto ne kupi Srbolek. Jedinstvena je prilika. Srbolek je i veledrogerija i proizvođač lekova, vrlo deficitarnih u regionu.
  Prikaz prilike i mogućnosti:

  1. Nekretnine Srboleka imaju izvanredne lokacije u samom centru Beograda, objekte preko 5.000 kvadratnih metara i još preko 4.500 kvadrata širom Srbije, a građevinskog zemljišta preko 6,5 ha.

  2. Oko 30 sopstvenih licenci (ne plaća naknade!) registrovanih lekova, od kojih su dve posebno značajne: nitroglicerin i aminofilin (Srbolek je jedini proizvođač ovih deficitarnih lekova u Srbiji i šire). Trenutne uvozne zamene su oko osam puta skuplje od naših proizvoda.

  3. Od 2005. godine Srbolek je ostvarivao prosečan godišnji promet od oko 20 miliona evra, a pre privatizacije je bio znatno veći, posebno iz izvoza. 2005 i 2006. godine neto dobit je bio preko 9 miliona dinara. U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je odnos investicija-prihod 1:10, a u najlošijoj varijanti 1:6. Zato i ne čudi stav da je farmacija jedna od najprofitabilnijih industrija, posebno u Srbiji gde su smanjeni troškovi – jeftina radna snaga (ispod 20% od proseka EU) i porez na dobit svega 10%, a sa druge strane maloprodajne cene lekova su oko 80% proseka zemalja EU!

  4. Stečaj je u skladištima Srboleka zatekao oko 130 miliona dinara u gotovim proizvodima i sirovine u vrednosti oko 150 miliona dinara. Ovo omogućava da proizvodnja bitnih preparata počne odmah.

  5. Pored pogona i opreme za proizvodnju Srbolek ima i respektivan vozni park jer je, za razliku od drugih proizvođača lekova u Srbiji, ujedno i velodrogerija, pa poseduje ukupno 35 vozila, gde je većina 2004. godište ili novije.

  6. Srbolek ima sledeće učešće u kapitalu drugih pravnih lica: “Menta” AD Padej (MB 08121842) – 9.08%, “Pivara” AD Niš (MB 07186037)– 11.25% i druga.

  7. Kupovinom Srboleka stičete 100% vlasništva ove kompanije, prilagođavate joj formu privrednog društva vašim interesima. Nema malih akcionara, niti obaveze koje karakterišu otvoreno akcionarsko društvo.

  8. U poslednjim godinama poslovanja Srbolek je imao oko 200 zaposlenih. Svi oni su dobili otkaze po pokretanju stečajnog postupa 10.03 , tako da je firma rasterećena velikog broja radnika, pa i sindikata. Imate mogućnost da započnete odn. nastavite delatnost u skladu sa vašim planovima, pa i da konkurišete za subvencije Vlade Repulike Srbije. Procenjujemo da Srbolek u po dosadašnjem programu može da uspešno funkcioniše sa 100 zaposlenih radnika. Ovim brojem radnika stičete i mogućnost desetogodišnjeg oslobađanja plaćanja poreza na dobit!

  9. Nije tajna da je stari menadžment Srboleka planirao da deo fabrike predislocira i da atraktivnoj lokaciji u Sarajevskoj ulici br. 82-84 promeni namenu u delatnost koja će bolje iskoristiti potencijal blizine autoputa, reke i železničke stanice glavnog grada. Ostale nekretnine u posedu Srboleka omogućavaju da se ovaj projekat realizuje sa manjim angažovanjem resursa. Ovim ne samo da nastavljate ekspolataciju imovine, programa i tržišta Srboleka, već imate ekskluzivan prostor za nove investicije.

  Za dodatne informacije nssvab@gmail.com.

 2. Srbolek je odličan izbor, otplatio bi se za nešto jače od godinu dana jer normalnim poslovanjem čista godišnja dobit prelazi 20 miliona evra, a pošto je u stečaju, ne verujem da će na licitaciji cena preći tu cifru.

  Farmacija je u Srbiji u krizi, nedostaju kvalitetne velodrogerije, a poslednje zalihe nitroglicerina iz robnih rezervi idu, tako da se proizvodnja mora što pre pokrenuti. Srbolek popunjava i jednu i drugu potrebu, a ima i fenomenalnu zgradurinu blizu glavne železničke stanice u Beogradu.

  Vredi iskoristiti priliku.

 3. Ne verujem da Roglić ima toliko para na raspolaganju. A da je dobra prilika to jeste, samo je problem što je ponovo igra.

  Onaj koji je i doveo do stečaja, prvo će posredno da kupi sve za 10 miliona evra, pa će nekom preprodati za pet puta veću cenu.

 4. NELT i danko su se reshili da pobede na licitaciji. Bice zanimljivo.
  Branko Roglić preuzima distribuciju nekoliko brendova u Srbiji

  21.11.2011 http://www.jatrgovac.hr
  Rubrika Iz regije i svijeta

  Vlasnik tvrtke Orbico Branko Roglić trenutačno pregovara o preuzimanju distribucije nekoliko brendova u Srbiji. Budući da ti poslovi još nisu dogovoreni, Roglić nije želio precizirati o kojim je proizvodima riječ.

  Objasnio je samo da bi se među novim brendovima mogli naći i neki srpski proizvodi. S distribucijom u Srbiji Roglić je prisutan tri godine, no do sada to tržište nije činilo velik udio u njegovim prihodima.

  Naime, od 680 milijuna eura prihoda koliko su lani ostvarile sve Roglićeve tvrtke, u Srbiji su realizirana samo četiri milijuna.

  Branko Roglić je s distribucijom osim u Srbiji prisutan u nizu zemalja regije, a od srpnja svoje poslovanje proširio je i na tržište Rumunjske distribucijom parfema iz P&G-ova portfelja.

 5. Stečajni upravitelj kompanije Srbolek objavio je prodaju imovine te tvornice lijekova po početnoj cijeni od 662,55 milijuna dinara (6,5 milijuna eura) na javnom nadmetanju koje će se održati 24. 01. 2012. godine.

  Srbolek se prodaje kao pravna clina sa cjelokupnom imovinom, jer jedino tako postoji mogućnost opstanka tvornice i nastavka proizvodnje. Tvornica lijekova Srbolek otišla je u bankrot u rujnu 2011. godine, tijekom stečaja vjerovnici (uglavnom banke) nisu podnijeli plan reorganizacije, a plan nije podnio ni stečajni upravitelj.

  Procenjena vrednost na 13 mijuna evra, prilično podcenjena jer je bazirana na sumnjivim izvještajima prethodnog vlasnika i što se očekuje slaba ponuda u toku krize.
  (Tanjug)

  Nekrtnine u centru Beograda (prošoirivo na 20 000 kvm!) + brend nitroglicerin, aminifilin, srbolek.. + razrađeno tržište

  Sve za 7 mil evra = isplati se ulaganje za manje od godinu dana !

 6. Rok za prijavu za licitaciju nije 24.01. vec 17.01.2012.manje od 20ak radnih dana!!!!!!!!!!!
  Za otkup dokumentacije potrebno je do 17. siječnja uplatiti 490 eura kao i depozit od 2,5 milijuna eura

 7. Da li se zna za SRBOLEK da li je uplaćen i depozit od 2,5 milijuna eura ?
  Znači kupac imovine od 40 milijuna eura je NELT, platiće bar 6 puta manje.

 8. 24. ožujka 2012. (Beta) – Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o privlačenju izravnih investicija kojom je najmanji iznos poticaja udvostručen na 4.000 eura po novootvorenom radnom mjestu, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije Srbije.

  Kako su istaknuli u Ministarstvu, maksimalni iznos poticaja zadržan je na 10.000 eura po radnom mjestu, ali je novom uredbom ukinut sustav dvostrukih iznosa poticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.

  Prema uredbi, investitori poticaje mogu dobiti za otvaranje najmanje 50 radnih mjesta.

  U Agencija za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) agenciji Beta su kazali da je od 2006. godina, kada je započela dodjela poticaja za investitore, financirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnim mjesta.

  U projekte je investirano 1,3 milijarde eura, a ukupan iznos odobrenih poticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 milijuna eura.

  BELGRADE, 24 March 2012. (Beta) – Serbian government adopted a new decree on attracting foreign direct investment, the smallest amount of incentives doubled to 4,000 per new job created, told the Beta news agency in the Ministry of Economy of Serbia.

  As noted in the Ministry, the maximum amount of incentives has been maintained at 10,000 per job, but the new regulation abolished the system of double the amount of incentives for the devastated areas and areas of special interest.

  According to regulations, investors can receive incentives for the creation of at least 50 jobs.

  The Agency for Investment and Export Promotion Agency of Serbia (SIEPA) told the Beta news agency that since 2006. years, when it started awarding incentives for investors, financed 226 projects, which is open 40 088 working places.

  The project has invested 1.3 billion euros, a total amount of incentives granted to investors, the government approved a 224 million euros.

  24. marta 2012. (Beta) – Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o privlačenju direktnih investicija kojom je najmanji iznos podsticaja udvostručen na 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije Srbije.

  Kako su istakli u Ministarstvu, maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.

  Prema uredbi, investitori podsticaje mogu da dobiju za otvaranje najmanje 50 radnih mesta.

  U Agencija za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) agenciji Beta su kazali da je od 2006. godina, kada je započela dodela podsticaja za investitore, finansirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnim mesta.

  U projekte je investirano 1,3 milijarde evra, a ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 miliona evra.

 9. Šta je sa zdravstvom? Kako je moguće da nema lekova? Uvoznički lobigura krizu.
  Mislim da je nestašica lekova namerno izazvana uništenjem proizvodnje Jugoremedije i Srboleka. Posebno privatizacija SRBOLEKA je loše prošla, ko da se namešta za nekog.

  Proizvođač i veledrogeija – ujedno. Ogroman program medikamenata, nitrolicerin jedini u regionu, zgrade, u centru Beograda dogradnja preko 20 000 kvadratnih metara, građevinsko zemljište oko 6 hektara, distribucija lekova, brend i tržište, sada bez radnika (za svakog novog zaposlenog od Vlade RS do 10.000 evra subvencije, 250 radnika izađe preko dva miliona evra subvencija+poresko oslobađanje). Porez mali, dobit farmacije velika 1:10.

  Potcenjena početna vrednost Srboleka na svega 13 milona evra, a vredi bar 6 puta toliko jer je to bila nekadašnja godišnja dobit farmacije, pogotovo danas kad je cena leka više od 80% cene u EU, a plata radnika 20% plate radnika EU. Neverovatna dobit.

  Nedozvolite da ga Nelt prepoda i rasparča. Ponovna i konačna prodaja 04. 05. 2012. godine. Otkup dokumentacije do 18.04.2012!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here