S&P vratio Agrokoru B kreditni rejting

66

agrokor-cibona-toranj-small-midiZbog agresivne financijske politike Agrokora porast kreditnog rejtinga kompanije u bližoj budućnosti nije vjerojatan, zaključuje rejting agencija Standard & Poor’s

Kreditni rejting Agrokora ponovno je u B kategoriji, nakon što je zbog pokušaja preuzimanja Mercatora Agrokorovo poslovanje stavljeno u kategoriju promatranja (CreditWatch), objavila je rejting agencija Standard & Poor’s.

Agrokor je iz kategorije promatranja vraćen u svoju standardnu kategoriju nakon što je istekla ponuda za kupnju 23 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Zbog negativnih implikacija preuzimanja Mercatora na poslovanje hrvatske kompanije Standard & Poor’s je 7. travnja prebacio Agrokor u kategoriju promatranja.

Agrokor i sada ima visok udjel financijske poluge – odnosno duga – pa bi dodatno zaduživanje za kupnju Mercatora moglo naštetiti sposobnosti otplate postojećih dugova, procijenili su u S&P-u.

Ponuda za preuzimanje Mercatora nije prihvaćena u valjanom roku, a S&P procjenjuje da nova ponuda u skorije vrijeme nije vjerojatna.

B kreditni rejting odražava prihvatljivi rizik poslovnog okruženja, visok udjel poluge u financijskoj strukturi poduzeća te stabilnu perspektivu budućeg poslovanja.

Standard & Poor’s smatraju kako najveći rizik poslovnog okruženja proizlazi iz nediverzificirane geografske strukture jer Agrokor dominira u zemljama u razvoju.

Agrokoru u prilog ide to što drži velike tržišne udjele u nekoliko segmenata tržišta hrane, posebice u sladoledima, zaleđenoj hrani, napitcima i jestivim uljima, pa je disperzija po sektorima umanjuje rizik.

Visoki udjel poluge u financijskom poslovanju posljedica je agresivne financijske politike, zbog koje je Agrokor ovisan o uvjetima kreditiranja poslovnih banaka.

Standard & Poor’s u priopćenju zaključuju da u bližoj budućnosti porast kreditnog rejtinga Agrokora nije vjerojatan upravo zbog ekspanzivne investicijske politike. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here