Unilever podigao cijene u Kini usprkos kazni

10

unilever-proizvodi-kolica-midiBritansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever povisio je cijene pojedinih proizvoda na jugu Kine, izvijestili su državni mediji, samo nekoliko tjedana nakon što je novčano kažnjen zbog odgovarajuće najave.

Maloprodajna poduzeća u gradu Guangzhouu obaviještena su u utorak o podizanju cijena šampona za kosu i za tijelo dva brenda u vlasništvu Unilevera, izvijestio je Guangzhou Daily.

Supermarketi u kojima se ti proizvodi prodaju povisit će njihove cijene za 10 posto a robne kuće za više od pet posto, piše list, pozivajući se na neimenovane izvore u outletima.

Kineske su vlasti 6. svibnja kaznile Unilever novčanom kaznom od dva milijuna juana (308 tisuća dolara) nakon što su zaključile da je poduzeće “nezakonito širilo vijesti o podizanju cijena”, potaknuvši u ožujku panične kupovine šampona i deterdženata.

Kazna je protumačena kao upozorenje ostalim poduzećima i odražava sve izraženiju nelagodu u Pekingu zbog rasta cijena.

Inflacija je u travnju ostala stabilna na 5,3 posto, nakon što je u ožujku poskočila na 5,4 posto, najvišu razinu od srpnja 2008. Ciljana je razina vlade četiri posto.

U Unileveru u srijedu nisu željeli komentirati najnoviji potez u Kini. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here