Vrgorac: Jagode donijele milijun eura

62

jagode-midiZavršila je sezona jagoda u vrgoračkom kraju. Jagoda, koja inače dozrijeva početkom svibnja, ove godine je dospjela krajem travnja i njezina berba trajala je do konca svibnja

Ova godina za uzgajivače jagoda, oko 140 obitelji na području Vrgorca, bila je jedna od najuspješnijih sezona u kojoj je ubrano nešto više od 500 tona. Od toga je oko 60 posto otkupio Konzum putem organiziranog otkupa, a ostatak je rasprodan na tržnicama diljem Hrvatske.

Jagoda se otkupljivala po cijeni od 20 do 11 kuna po kilogramu, od početka do kraja sezone, što je proizvođačima donijelo prosječnu cijenu od oko 15 kuna po kilogramu, nešto višu cijenu nego prethodnih godina.

Vrgoračka jagoda tako je svojim proizvođačima u svibnju donijela prihod od milijun eura.

Najveći proizvođač Lujo Mihaljević, koji u Rastoku ima plantažu s više od 100.000 jagoda, kazao je: “Zadovoljni smo ovogodišnjim urodom, kvaliteta je bila izuzetna, a cijena viša nego lani, dobili smo je zahvaljujući organiziranom otkupu, što nam je olakšalo plasman i povećalo zaradu, tako da mislim da su ove godine svi proizvođači jako zadovoljni.” (Tportal)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here