Vrhovni sud odbacio zahtjev Pivovarne Laško

19

mercator-znak-midiPivovarna Laško tražila je odgodu izvršenja odluke Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja o zabrani preknjižbe dionica Mercatora bez suglasnosti Ureda

Vrhovni sud Slovenije odbio je zahtjev Pivovarne Laško da izda privremenu naredbu koja bi odgodilo izvršenje odluke Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja, objavila je u subotu RTV Slovenije.

Uz zahtjev za privremenu odgodu odvjetnici Pivovarne Laško su na Vrhovnom sudu uložili tužbu protiv odluke regulatora tržišnog natjecanja koji je privremeno zabranio Pivovarni Laško preknjižbu dionica Mercatora bez prethodne suglasnosti Ureda.

Predsjednica upravnog odbora SKB-a i koordinatorica bankarskog konzorcija za prodaju većinskog udjela u Mercatoru Cvetka Selšek izjavila je da bi “za Laško bilo najbolje da se priključi sporazumu”, objavio je slovenski poslovni list Finance.

Time bi se omogućilo oblikovanje dioničkog paketa koji bi obuhvaćao više od 50 posto dionica.

Sporazum vlasnika o prodaji dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca bio bi najpovoljniji ishod i za Mercator, smatra Selšek te dodaje da bi zajedničkim nastupom vlasnici osigurali transparentan postupak prodaje u skladu sa zahtjevima regulatora tržišnog natjecanja.

Upozorila je da bi se sve strane trebala suzdržati od prenagljenih i parcijalnih poteza jer je Mercator najveće slovensko poduzeće i ne bi se trebalo prodavati u dijelovima.

Selšek tvrdi da su za Mercator zainteresirani i veliki strani trgovački lanci te da je interes veći nego prije dvije godine kada su zainteresirani bili samo neki investicijski fondovi.

O kojim kompanijama je riječ nije željela otkriti, ali rekla je da je riječ o kompanijama koje posluju u regiji, ali i o kompanijama koje u regiji još nisu prisutne.

Na pitanje zašto Pivovarna Laško nije potpisalo sporazum, Selšek je odgovorila da razumije težak položaj u kojem se našla ta kompanija.

Laško je svojevremeno predlagalo zajedničku prodaju dionica, no banke prije godinu nisu bile spremne na to.

Sadu su spremne na zajedničku prodaju i ne razumiju zašto se Pivovarna Laško ne pridruži sporazumu.

Odluku o sudjelovanju u zajedničkoj akciji Pivovarna Laško morat će donijeti uskoro, navode Finance te podsjećaju da sporazum predviđa i pomoć banaka za prevladavanje likvidnosnih teškoća Pivovarne do naplate dionica, navode Finance.

Na upit jesu li obveze o pomoći Laškom u sporazumu previše neodređene, jer predviđaju samo obvezu da će “banke nastojati da njihova nadležna tijela prihvate zahtjev Pivovarne Laško da se kreditna potraživanja prema toj kompaniji reprogramiraju”, Selšek je odgovorila da sporazum nije moguće drugačije napisati.

Objasnila je da banke nadzire regulator i da one zbog toga moraju poslovati u skladu sa zakonom.

Banke ne mogu odobriti zajmove bez jamstava, u ovom slučaju to ne mogu učiniti prije sklapanja sporazuma, zaključila je Selšek. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here