Hipermarketi u Češkoj preuzeli primat

63

hipermarket-voce-midiHranu i kućne potrepštine u hipermarketima kupuje čak 43 posto Čeha

Maloprodajno tržište Češke iznimno je razvijeno, što ilustrira i brojka od 268 hipermarketa, velikih trgovina površine iznad 2500 m2, koji posluju u toj zemlji.

Da se radi o jako razvijenoj mreži pokazuju i podaci agencije GfK prema kojoj čak 88 posto građana Češke živi najdalje 20 kilometara od najbližeg hipermarketa.

Nadalje, čak 43 posto čeških kućanstava u 2010. godini najviše novca za hranu ‘ostavili’ su upravo u hipermarketima. Na drugom su mjestu diskonti gdje je 25 posto kućanstava potrošilo najviše novca za hranu i kućne potrepštine.

Popularnost supermarketa je u padu te se nalaze na trećem mjestu s udjelom od 15 posto, koliko imaju i mali dućani.

Potrošači u osnovi odlaze u hipermarkete prvenstveno zbog velike ponude proizvoda i maraka raznih roba. Diskonti privlače povoljnom cijenom za razumnu / solidnu  kvalitetu, a supermarketi zbog blizine stanovanju ili poslu i čiste okoline.  Za male trgovine prednost je njihova blizina, prijazno i susretljivo osoblje te lako snalaženje u prodavaonici, navodi analiza GfK.

Zanimljivo je istaknuti da u hipermarkete i supermarkete najradije odlaze mlađi potrošači (ispod 40 godina). S druge strane, diskonti i male trgovine popularni su kod starijih potrošača i onih s nižim stupnjem obrazovanja.

Promatrano po lancima na prvom je mjestu Kaufland – 19 posto kućanstava tamo najviše kupuje hranu. Albert i Penny Market su diskonti i nalaze se na drugom mjestu koje preferira po 12 posto kućanstava. Tesco i Lidl spadaju također među pet vodećih lanaca (svakog od njih preferira po 10 posto kućanstava).

Svaki od lanaca je posebno još popularan zbog nekog užeg segmenta proizvoda. Tako se u trgovački lanac Globus ide kupovati meso, kobasice i organsku hranu.

Kaufland i Lidl prednjače ponuđenim izborom voća i povrća. Tesco je poznat po ponudi raznih sokova i drugih bezalkoholnih napitaka. Alert pak ima veliku ponudu razne tjestenine i delikatesa, dok je Billa poznata po nabavkama sireva, voća i povrća. pak Penny Market vodi u ponudi mliječnih proizvoda, kave i čajeva.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here