Hrvatska vina predstavljena u New Yorku

56

vinari-predstavljanje-new-york-largeU organizaciji Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore danas je u New Yorku održano službeno kušanje hrvatskih vina u jednome od ponajboljih njujorških restorana Hudson Terrace na Manhattanu.

Iz HGK ističu kako je ovo predstavljanje iznimna prilika da se hrvatska vina prezentiraju stručnoj publici na tom velikom tržištu i ojača izvoz vina u SAD koji je lani iznosio 650.000 USD.

Također napominju kako je ovaj nastup na američkom tržištu dio kontinuirane potpore HGK i resornog ministarstva za iskorak hrvatskih vinara na vanjska tržišta u cilju brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje.

“Hrvatska vina postaju sve više zanimljiva stranim tržištima koja traže posebnost i autohtone sorte, a posebno razvijenim tržištima s rastom prosječne potrošnje poput Njemačke i Velike Britanije, gdje vlada zasićenost najpopularnijim internacionalnim sortama”, rekla je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK prigodom prezentacije.

Na promociji vina, koju je posjetilo 200-tinjak uzvanika iz svijeta vina i gastronomije (sommelieri i vlasnici vrhunskih restorana, novinari vodećih časopisa i novina i dr.), predstavile su se 34 hrvatske vinarije: Agrokor vina, Bibich, Bodren, Cattunar, Coronica, Degrassi, Enjingi, Grgich, Ivan Katunar, Karaman, Katunar vinarija, Korta Katarina, Kozlović, Krajančić, Krauthaker, Matošević, Miloš, Bura-Mokalo, Nada, Pavlomir, Piližota, Piquentum, PZ Čara, PZ Dingač, PZ Gospoja, PZ Putnikovic, PZ Svirče, PZ Vrbnik, Roxanich, Saints Hills, Šipun, Tomić, Trapan, Zlatan Otok i Žlahtina Union.

Cliff Rames, sommelier u najpoznatijem njujorškom hotelu Plaza te U. S. Director, Wines of Croatia u SAD-u, tom je prigodom održao prezentaciju o Hrvatskoj i njezinim vinima.

Uz potvrdu kvalitete istaknuo je nužnost promocije i brendiranja: “Sudeći po iznimnom odazivu i reakcijama definitivno postoji interes za vaša vina. Morate biti pametni, kreativni i djelovati strateški. Imate kvalitetna vina i sada je na vama da se promovirate. Vaša je zemlja na sjajnoj lokaciji, imate vinograde na najljepšem mjestu na svijetu, a vaša vina s obzirom na autohtone sorte grožđa, američkim kupcima mogu ponuditi nešto što nikada nisu kušali, nešto jedinstveno. Ovo je veliki korak, ali ipak prvi korak novorođenčeta i sada je potrebno krenuti dalje. Nužno je ispričati priču, brendirati se, pokazati da je vino stil življenja u Hrvatskoj te da možete ponuditi jedinstven i kvalitetan proizvod”, istaknuo je Rames.

Udruženje vinarstva HGK osnovano je početkom 2011. godine s ciljevima brendiranja Hrvatske kao vinarske zemlje, razvijanja međunarodne strategije, povećanja i razvoja proizvodnje, sustavnog podizanja kulture vina u Hrvatskoj te prilagodbe sektora zakonodavnom okviru i novim modelima financiranja u Europskoj uniji.

Udruženje u svom sastavu okuplja sve važne dionike hrvatske vinske industrije: proizvođače, vinare, vinske specijaliste, agronome, ekonomiste, poduzetnike i druge uključene u vinsku tematiku.

Nakon dobro predstavljenih hrvatskih vina i vinara na najvećim svjetskim sajmovima vina u Düsseldorfu i Londonu te nakon brojnih nagrada osvojenih na najvećim ocjenjivanjima u Europi (IWC i Decanter), Udruženje nastavlja dalje ulažući velike napore u svrhu afirmacije hrvatskih vina i brendiranja na nacionalnoj i regionalnoj razini, uključujući i uža vinogradska područja s težištem na izvozu vrhunskih vina, koja prate odgovarajuće cijene.

1 COMMENT

  1. hey,my classroom and i use this site to pluibsh what we are doing throughout the school year, the children’s reflections, add information for parents, and recently I’ve added their own personal blogs (which are yet to be worked on). It’s a work in progress, but we LOVE comments (other than nasty spam), and we LOVE our class blog!!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here