Ja TRGOVAC magazin – lipanj 2011.

31

ja-trgovac-magazin-lipanj-2011-ftdJedno je, konačno, sigurno: Hrvatska postaje članicom Europske unije do 01.07.2013.. Nakon gotovo šest godina pregovora dovoljno smo odrasli i vrijeme je da krenemo u školu, no jesmo li spremni na edukaciju i iskustvo koje nas sljedi?
Na svu sreću imamo još dvije godine predškolske nastave da utvrdimo gradivo i pripremljeni se uhvatimo u koštac s jačima i pametnijima od sebe. Dopunske nastave nakon toga neće biti. Ili ćemo pasti godinu i prepustiti se lošem društvu i besperspektivnosti, ili ćemo zasukati rukave, steći nove vrijednosti, znanje i prijatelje s kojima ćemo krenuti dalje u nove i uzbudljive izazove.
Sigurno je da gradivo neće biti lako, ali radom i zalaganjem pozitivni rezultati jednako sigurno neće izostati. Uostalom zašto čekati i ukopavati se. Slijedimo primjere poput Orbica, Atlantic grupe i drugih, i iskoračimo već danas na to veliko tržište koje kvalitetne i sposobne donekle čeka raširenih ruku.
Gard je u tom slučaju spušten, i idealan za iznenađujući i pobjedonosni udarac, a svoju priliku u novoj rundi uvjereni smo ostvarit će i naš proslavljeni boksač Željko Mavrović koji se našao stjeranim u kut, ali čija će više puta pokazana predanost i kvaliteta u primjerenom okruženju omogućiti još jedan spektakularan “come back”.
Koliko god poznavali i u proteklo vrijeme analizirali i prebrojavali naše nedostatke, naši budući partneri iz EU ne poznaju dovoljno naše prednosti, a ulaskom u njihov teren, pred njihovim auditorijem, najbolji je trenutak da ih pokažemo i dokažemo da možemo kvalitetno parirati kako do sad u sportu pa tako i u gospodarskoj utakmici. Dobar primjer tome naši su susjedi iz Bosne i Hercegovine koji unatoč vlastitim nedaćama smjelo i ponosno nastoje izboriti prijateljski ogled na našem terenu te pokazati da i oni imaju vrsne takmace, a kojima smo dobrim dijelom posvetili ovomjesečni broj.
Za kraj, bili u EU ili ne, sigurnost čovjeka nikada nije zajamčena. Na žalost, vidimo to po nedavnim nemilim primjerima trovanja hranom u Njemačkoj, gdje je usprkos rigoroznim kontrolama i standardima došlo do kobnih posljedica za opće zdravlje ljudi. Iz tog razloga, kroz prilog na temu sigurnosti želimo naglasiti kolektivnu odgovornost koja je nužna da bi se ostvarila često upotrebljavana premisa: “od polja do stola”, za koju smo svi jednako odgovorni, od proizvođača, distributera, trgovaca i potrošača.

Kliknite na naslovnicu i pročitajte izdanje magazina Ja TRGOVAC – lipanj 2011.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here