Mercator s naftnim derivatima pretekao Konzum

74

Iako u biznis s naftnim derivatima planira ući godinama, a svojedobno je potpisao i sporazum s Petrolom koji nikad nije realiziran, Mercatoru je to uspjelo tek ovih dana strateškim partnerstvom s Hram Holdingom, kojim je postao 100-postotni vlasnik 18 potpuno automatiziranih benzinskih servisa En Plusa.

gorivo-crpka-midi1U obavijesti Ljubljanskoj burzi Mercator navodi da je to u skladu s njegovom strategijom razvoja dopunskih usluga za potrošače, a kako je u okviru transakcije dobio i ekskluzivna prava na uporabu tehnoloških i prostornih rješenja za benzinske servise na parkiralištima trgovačkih centara, planira i dalje širenje takve ponude u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj i Srbiji po uzoru na druge europske trgovce.

No, malo je vjerojatno da će Mercator, koji s tim potezom sada prednjači u regiji, u nas preduhitriti Todorića.

U tijeku su, neslužbeno doznaje Večernji list, završne pripreme dobivanja provedbeno-planske dokumentacije kako bi se već ove godine moglo početi s izgradnjom prvih pet automatiziranih benzinskih postaja u neposrednoj blizini trgovina Super Konzuma teških 20 milijuna kuna.

Damir Novotny, ekonomski analitičar iz T&MC Groupa, kaže kako na benzinskim postajama uopće nije dominantna prodaja goriva. Njihova prednost je u tome što mogu raditi po principu 24×7, što drugi maloprodajni formati ne mogu pa u pravilu imaju visoku frekvenciju posjetitelja te visoku razinu potencijalne učinkovitosti i profitabilnosti.

Popusti na gorivo pritom su samo jedan od marketinških instrumenata za unapređenje prodaje ostalih proizvoda i usluga, koje imaju više cijene i više marže nego u supermarketima, objašnjava on, ističući kako veliki maloprodajni lanci u EU sve više ulažu u benzinske postaje i druge servise naslonjene na hipermarkete, posebice francuski Carrefour.

Prema Dragi Munjizi iz konzultantske kuće Jakov-Viktor, Mercator i Konzum u taj biznis ulaze relativno kasno, čemu bi razlog mogli biti određeni dogovori s Inom i Petrolom u prošlosti (Velpro opskrbljuje Inu robom široke potrošnje, a Mercator Petrol u Sloveniji).

No, takav biznis, tvrdi, iako je profitabilan, sa 20-ak prodajnih mjesta koja neće biti velika po volumenu, sigurno ne može ugroziti Inu, Petrol ili OMW niti će retaileri riskirati raskidanje ugovora s benzinskim postajama na kojima oni nastupaju kao veletrgovci i distributeri robe široke potrošnje.

Glavni razlog za benzinske postaje u vlasništvu retailera pokrivanje je svake niše u maloprodaji koja je poznata i uspješna u svijetu kako bi se nadoknadio pad prometa u maloprodajnim lancima i općeniti pad tržišta i potrošnje, završava Munjiza. (Večernji list)

1 COMMENT

  1. infinitives. yet i see this stuff regularly in stnduet writing.interesting single action verbs in past tense include: he catapulted out of bed. her face convinced me of my success. the crow cawed its intentions. 2. take your reader with you.this skill includes many elements of good wr

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here