Ministar Jandroković posjetio Be CROative u centru Pariza

28

Konceptualnu izložbu Le Village de la Croatie u Parizu posjetio je i ministar vanjskih poslova RH, Gordan Jandroković.

gordan-jandrokovic-be-croative-pariz-002-large“Iznimno mi je drago što sam tijekom službenog posjeta u Pariz posjetio izložbu HGK Be CROative te sam kao ministar vanjskih poslova RH vrlo ponosan da se u samom centru Pariza vijori hrvatska zastava te da su predstavljeni hrvatski proizvodi i znanstvenici koji su podarili svijetu svoje izume i pamet”, izjavio je ministar Jandroković prilikom posjete konceptualnoj izložbi Le Village de la Croatie u sklopu koje se održava i izložba HGK Be CROative na Place du Palais Royal u samom centru Pariza.

Izložbu Le Village de la Croatie, koja se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice održava od 30. svibnja do 9. lipnja, posjetilo je već nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, među kojima je bio i Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

Brojni posjetitelji izrazili su oduševljenje izložbom, te su svoje utiske rado upisivali u knjigu dojmova i pritom ostavljali otisak prsta koji simbolično podsjeća na veliko dostignuće našeg znamenitog inovatora Ivana Vučetića, tvorca iknofalangometrije.

Konceptualna izložba predstavlja Hrvatsku kroz tri glavne točke – hrvatski kvalitetni proizvodi i inovatori predstavljeni su putem multimedijalne izložbe “Be CROative”, hrvatski turistički proizvod promovira Hrvatska turistička zajednica, a po prvi puta je osmišljena i interaktivna izložba Hrvatska kao zemlja prirode, tradicije i kreativnosti kojom se Hrvatska predstavlja putem njenih najvažnijih komparativnih prednosti.

Hrvatska gospodarska komora, pored izložbe Be CROative, koja se ovom prilikom održava po 21. puta, predstavlja i novi koncept i to u sklopu interaktivnog izložbenog prostora “Hrvatska – zemlja prirode, tradicije i kreativnosti”.

Cilj ovog koncepta jest predstaviti Hrvatsku putem njenih najznačajnijih obilježja – iznimnih prirodnih ljepota, bogate tradicije i kulturne baštine te kreativnosti koja je oduvijek bila značajka hrvatskog naroda.

Tako su ljepote i posebnosti hrvatske prirode predočene kroz priču o pet elemenata – voda, zrak, zemlja, drvo i kamen, a posjetitelji imaju priliku čuti zvukove mora, mirisati lavandu, opipati zemlju crnicu i doživjeti brački kamen.

Hrvatska tradicija brodogradnje simbolički je predstavljena putem inovativnih trodimenzionalnih razglednica dizajnerica Katarine Eljuge i Ive Rodić, a posjetitelji se imaju prilike upoznati i s licitarom, hrvatskim tradicijskim kolačem.

Da je Hrvatska zemlja kreativnosti dokazuje i jedinstveni izum u svijetu dr. sc. Ivane Žiljak Stanimirović – INFRAREDDESIGN, inovacija koja je dobila više od 30 nagrada u svijetu, a koja je instalirana u sklopu ove izložbe.

Posjetiteljima se dijele letci s posebnim kodom kojim putem detekcije na INFRAREDDESIGNE-u mogu otkriti jesu li dobitnici jedne od brojnih nagradnih igara koje će se održavati svakoga dana za vrijeme trajanja izložbe.

Hrvatska gospodarska komora multimedijalnom izložbom “Be CROative”, a koja se u Parizu održava u sklopu konceptualne izložbe Le Village de la Croatie, već petu godinu za redom kontinuirano promovira Hrvatsku u inozemstvu kao zemlju znanja, kreativnih i inovativnih ljudi, domovinu svjetski poznatih izuma, izumitelja i znanstvenika te hrvatske kvalitetne proizvode, nosioce znakova “Izvorno hrvatsko“” i “Hrvatska kvaliteta”.

Do sada je održano 20 iznimno uspješnih “Be CROative” izložbi u zemlji i inozemstvu i to u Europi, Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Ove se godine izložba održala u Poljskoj (Varšava), Slovačkoj (Bratislava) i Švedskoj (Lindevad).

U sklopu izložbe Be CROative u Parizu HGK predstavlja brojne hrvatske proizvode, nosioce prestižnih znakova “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”.

Među njima su Podravkina Vegeta, Plivin Sumamed, Badelova šljivovica i Pelinkovac, Kraševa Bajadera, Paprenjak – tradicionalni hrvatski kolač tvrtke Paprenjak, voćni sirup Amarena i Maraschino iz Maraske, Paška čipka, Paški sir Sirane Gligora, kolekcija dubrovačkog nakita i morčića zlatarne Križek, Lepoglavska čipka, Posedarski pršut te Brač fini sapuni od maslinova ulja.

Također će biti predstavljena i Gavrilovićeva salama, Baranjski kulen iz Belja, kemijske olovke i nalivpera tvrtke TOZ – Penkala, vino Dingač vinarije Dingač, Pošip Čara vinarije Pošip, Ivan Dolac vinarije Svirče, benkovački i istarski kamen, Bermet Filipec, Dukatov sir Dimsi, Melem tvrtke Neva, vinjak Trenk iz Zvečeva, Traminac Iločkih podruma, Graševina od Kutjeva, Rukatac Smokvica, Žlahtina Toljanić PZ Gospoja iz Vrbnika i Zlatna vrbnička žlahtina PZ Vrbnik, Parketi Galeković, Dvoslojni i troslojni parketi Parketa Požgaj, Vrša na sklapanje Obrta Trapula, Pribori za jelo Korduna Lav, Pištolj HS 2000 i XD HS Produkta, Radiodifuzni odašiljači RIZ Odašiljača, Vindijini sirevi Caprodur i Ovidur, ekstra djevičansko maslinovo ulje Marko Polo, Programski sustav Telegre topXview.

Tom prilikom posjetitelji će imati priliku upoznati i brojne izume porijeklom iz Hrvatske: Penkalinu kemijsku, Vučetićev daktiloskop za otkrivanje otiska prsta, Vrančićev padobran, Lupisov torpedo, Teslinu izmjeničnu struju i brojne druge.

Svih 235 proizvoda nosioca znakova “Hrvatska kvaliteta“ i 116 proizvoda nositelja znaka “Izvorno hrvatsko“ prezentiraju se putem promotivnih spotova koji se prikazuju na plazmama tijekom trajanja izložbe, kataloga sa svim nositeljima znakova ali i putem već prepoznatljive “Be CROative“ kocke.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here