Potrošnja u travnju porasla iznad očekivanja: + 3,7 posto

141

maloprodaja-police-ftdMjesec prije promet u trgovini na malo pao je dva posto

U travnju je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 3,7 posto na godišnjoj razini, znatno više nego što se očekivalo, što se ponajviše zahvaljuje kasnijim uskršnjim blagdanima.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju nominalno porastao za 6,7, a realno za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je iznad svih očekivanja. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivali su u prosjeku da je u travnju potrošnja porasla za 2 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali rast, i to između 1 i 3 posto.

Nakon osam mjeseci neprestanog rasta, u ožujku je promet u trgovini na malo pao oštrih 2 posto, no već je u travnju ponovno oživio trend jačanja potrošnje.

“Rast maloprodaje u travnju iznad je očekivanja, što se zahvaljuje dobrim turističkim rezultatima u tom mjesecu, s obzirom na kasniji termin uskršnjih blagdana nego lani. Uz to, počeo je sezonski rast zaposlenosti, što također pozitivno utječe na potrošnju. Rast pokazatelja u maloprodaji posljedica je i rasta cijena naftnih derivata te hrane“, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

Uz nedavne podatke o rastu industrijske proizvodnje, izvoza i uvoza, ovi podaci o rastu maloprodaje najavljuju jačanje gospodarstva u drugom tromjesečju.

“To su naznake odljepljivanja gospodarstva od dna. No, ne očekujem znatnije, nego više skromne stope rasta i bruto domaćeg proizvoda i ostalih važnijih makroekonomskih pokazatelja do kraja godine. Tijekom ljeta mogu se očekivati bolji podaci, s obzirom da se očekuje dobra turistička sezona, a time i rast turističke potrošnje, što bi trebalo pozitivno utjecati na makroekonomske pokazatelje, posebice u vezi potrošnje“, zaključuje Živković-Matijević. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here