Tri kandidata za kupovinu Bulgartabaca

47

bulgartabac-large-midiDokumentaciju za privatizaciju najveće bugarske duhanske tvrtke otkupili su British American Tobacco, Japan Tobacco International i Korean Tobacco Group

Natječajnu dokumentaciju za privatizaciju najveće bugarske duhanske tvrtke Bulgartabac otkupili su British American Tobacco, Japan Tobacco International i Korean Tobacco Group, piše u petak sofijski dnevnik Trud.

Japan Tobacco International i Korean Tobacco Group, prema bugarskom listu, pokušavaju početi proizvodnju u Europskoj uniji što bi im omogućilo izbjegavanje plaćanja visokih carina.

Bulgartabac je jedan od rijetkih neprivatiziranih kompanija u Bugarskoj. Udjel države u kompaniji je oko 80 posto, fondovi i druge tvrtke drže nešto manje od 20 posto, a mali dioničari svega 1,89 posto udjela.

Vlada je preko Agencije za privatizaciju objavila 10. ožujka natječaj za prodaju. Prodaje se 5.881.380 dionica, što je 79,83 posto kapitala, a kupac se obavezuje preuzeti i zatvorene tvornice Bulgartabaca.

Strateški kupac, prema uvjetima natječaja, mora imati prihode od prodaje i prerade duhana u zadnje tri godine minimalno milijardu eura, mora biti spreman preraditi najmanje 12.000 tona duhana i proizvesti minimum 35 milijardi cigareta godišnje.

Inače, Bulgartabac je jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi i lider tržišta duhana u Bugarskoj. Holding čine Blagoevgrad BT, Sofija BT i Tvornica za preradu duhana u Plevenu, a u njemu je zaposleno 2400 radnika. Njihov najznačajniji brend su cigarete Eva, te Victory, Prestige, S Class, GD i Femina. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here