U svibnju usporen rast proizvođačkih cijena

35

proizvodacke-cijene-wideProizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u Hrvatskoj u svibnju za 7,3 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje rasta u odnosu na travanjskih 8,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U svibnju su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle za 0,4 posto u odnosu na travanj, a 7,3 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

Isključujući cijene energije, koje posljednjih mjeseci najviše potiču rast, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 4,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u svibnju su ojačale za 0,6 posto u odnosu na travanj, dok su na godišnjoj razini porasle za 6,7 posto.

Proizvođačke cijene na stranom tržištu (cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu) oslabile su u svibnju za 0,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini veće za 8,4 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG) pokazuje da su u svibnju najviše porasle proizvođačke cijene u sektoru energije, za 0,9 posto na mjesečnoj razini, odnosno 15,8 posto na godišnjoj razini.

Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u svibnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,5, a na godišnjoj za 4,4 posto.

Proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju ojačale su u odnosu na travanj za 0,3, a u odnosu na svibanj prošle godine za 3,1 posto.

U sektoru intermedijarnih proizvoda proizvođačke su cijene u svibnju porasle za 0,1 posto u odnosu na travanj, dok su na godišnjoj razini povećane za 8,3 posto.

Pad proizvođačkih cijena u svibnju je zabilježen samo u sektoru kapitalnih proizvoda, i to za 0,4 posto na mjesečnoj, a 2,2 posto na godišnjoj razini.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), najviše su na godišnjoj razini, 10,8 posto, povećane proizvođačke cijene sektoru rudarstva i vađenja. S rastom od 8,8 posto slijede cijene u sektoru opskrbe vodom, uklanjanju otpadnih voda te djelatnostima sanacije okoliša.

U prerađivačkoj su industriji proizvođačke cijene u svibnju na godišnjoj razini porasle za 7,7 posto, dok su u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ojačale za 1,1 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here