Veliki vlasnici dogovorili zajedničku prodaju Mercatora

50

mercator-vukovarska-zagreb-ftdJedanaest velikih dioničara koji imaju 50,03 posto slovenskoga trgovačkog lanca potpisali su sporazum prema kojemu će, vjerojatno do kraja godine, zajedno prodati svoje udjele na međunarodnom natječaju

Jedanaest velikih dioničara Mercatora koji imaju 50,03 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca u srijedu su potpisali sporazum prema kojemu će, vjerojatno do kraja godine, zajedno prodati svoje udjele na međunarodnom natječaju.

Sporazum so potpisali Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, dioničarski investicijski fond NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Nova Ljubljanska banka (NLB), Pivovarna Laško, Pivovarna Union i Radenska.

Izvan sporazuma od jačih dioničara za sada je ostala UniCredit banka.

Direktorica ljubljanske SKB banke Cvetka Selšek, koja je zadnja tri mjeseca koordinirala pokušaje formiranja većinskog paketa dionica Mercatora radi organizirane zajedničke prodaje, izjavila je za središnji dnevnik Slovenske televizije da se radi o do sada najozbiljnijem pokušaju prodaje Mercatora.

U roku 45 dana trebao bi biti odabran konzultant za postupak prodaje, a nakon tendera prodaja bi se, u slučaju odgovarajućih ponuda, izvršila do kraja ove godine.

Selšek je rekla da je sporazum otvoren i za veće dioničare koji se za zajednički nastup na tenderu još nisu odlučili, te da bi se u tom slučaju paket dionica za prodaju mogao povećati na 60 posto Mercatorova kapitala.

Očekuje se da će ponude na budućem tenderu dati institucionalni strani ulagači ili neki trgovački lanci iz zapadne Europe poput Carrefoura, a nije isključeno da će svoju ponudu opet dati i Agrokor koji je prilikom zadnjeg tendera za 23 posto dionica Pivovarne Laško (PL) dao ponudu od 221 euro za dionicu, javili su slovenski mediji.

Selšek je međutim upozorila da je cijena koju je u svojoj ponudi tada iznio Agrokor bila u stanovitom smislu špekulativna i da se odnosila na 23-postotni udio u Mercatoru, a ne na većinski udio.

Uz skroman promet od 30.000 eura Mercatorova dionica u srijedu je na Ljubljanskoj burzi porasla za 0,69 posto u odnosu na utorak – na 174,20 eura. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here