Vlasnik Zare povećao dobit zahvaljujući širenju poslovanja

26

zara-sky-midiNajveći lanac trgovina odjećom u svijetu Inditex objavio je da mu je neto dobit u razdoblju od veljače do kraja travnja porasla za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 332 milijuna eura

Najveći lanac trgovina odjećom u svijetu, španjolski Inditex objavio je da mu je dobit u prvom fiskalnom tromjesečju porasla zahvaljujući nastavljenom širenju poslovanja u cijelom svijetu.

Vlasnik Zare navodi da mu je neto dobit u razdoblju od veljače do kraja travnja porasla za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 332 milijuna eura.

U Inditexu navode da su u tom tromjesečju otvorili 110 trgovina u 29 različitih zemalja, uključujući i prvu trgovinu u Australiji. Na kraju travnja ukupno su imali 5.154 trgovine.

U poduzeću ističu da im je veliki publicitet pribavila objava fotografije vojvotkinje od Cambridgea Catherine u Zarinoj haljini.

Inditex je također najavio proširenje internetskog poslovanja i na sjevernoameričko tržište.

“Inditex je jedan od najraznovrsnijih trgovaca odjećom, što mu jamči veću stabilnost. To morate staviti u kontekst činjenice da je njegovo matično tržište, ono španjolsko, jako slabo”, tumači Mike Dennis iz savjetodavne tvrtke MF Global.

Analitičari napominju da je poduzeću išlo na ruku i to što proizvodi više odjeće u Španjolskoj i regiji sjeverne Afrike nego konkurencija, što znači da nije bio izložen rastu troškova rada u Aziji.

“Zbog rasta plaća u Aziji poduzeća razmišljaju o preseljenju proizvodnje u pogone s istim odnosno nižim troškovima rada u središnjoj Kini ili na drugim tržištima, a to podrazumijeva troškove”, dodaje Dennis. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here