Banke zajedno u prodaju Pivovarne Laško

44

pivovarna-lasko-midi3Banke donedavno nisu bile zainteresirane za zajedničku prodaju Pivovarne Laško, no nakon što je Igor Lah najavio da će objaviti ponudu za preuzimanje ipak osnivaju konzorcij kako bi poboljšale pregovaračku poziciju

Zbog promijenjenih okolnosti nakon što je Igor Lah, odnosno njegova tvrtka KS Naložbe, objavio da namjerava preuzeti Pivovarnu Lašku, banke koje zajedno drže više od polovice Laškog počele su pregovore o osnivanju konzorcija vlasnika, piše slovenski list Dnevnik.

Prije Lahove najave banke nisu bile zainteresirane za dogovor o zajedničkoj prodaji pivovare. Prevladavalo je mišljenje da je za uspješnu prodaju bolje pričekati dok se okonča prodaja Mercatora i da se pivovara financijski sanira.

Osnivanjem konzorcija banke bi poboljšale pregovaračku poziciju ako se pokaže da je ponuda za preuzimanje Pivovarne Laško ozbiljna, kako najavljuje Lah. Zajedničkom prodajom, koja bi se provela na isti način kao i zajednička prodaja Mercatora, mogle bi potaknuti da netko da konkurentsku ponudu.

Igor Lah svoje namjere s Pivovarnom Laškom ne želi otkriti, no oni koji poznaju situaciju uvjereni su da bi se zaduženost Laškog, u slučaju uspješnog preuzimanja, smanjila prodajom dijela imovine. U tom slučaju bi KS Naložbe morale preuzeti barem tročetvrtinski vlasnički udjel u Pivovarni Laško koji bi omogućio prodaju tvrtki iz sastava Grupe te promjenu Nadzornog odbora i Uprave.

Prema neslužbenim informacijama, piše Dnevnik, Lah pregovara sa strateškim investitorima koji su zainteresirani za imovinu Pivovarne i za samu Pivovarnu Laško.

Za danas je najavljena sjednica Nadzornog odbora Pivovarne Laško na kojoj će se raspravljati o namjeri za preuzimanje. Članovi Nadzornog odbora trebali bi se izjasniti i i prodaji Fructala koja je u završnoj fazi.

Prema neslužbenim podacima najbolju ponudu dali su srpski Nectar i fond Argus Capital, iako su i San Benedetto i Grupa Stanić pozvani da povise ponude.

Iako bi prodaja Fructala zbog najave o preuzimanju iz pravnih razloga trebala biti zaustavljena, jer uprava u procesu preuzimanja obavlja samo tekuće poslove, vjerojatno će Laško prodaju Fructala provesti do kraja, s obzirom na visoke ponude koje su dobili.

Pravnici tumače da je prodajni postupak započet prije objavljivanja namjere o preuzimanju, a prodaja bi pomogla obavljanju tekućih poslova.

Odluka bi mogla biti poznata nakon današnje sjednice Nadzornog odbora, procjenjuje Dnevnik.

Dnevnik navodi da će NO raspravljati i o povećanju broja članova Uprave Laškog s tri na pet. Nakon što je Nadzorni odbor nedavno za članicu Uprave imenovao Mirjan Hočevar iz Pivovarne Union, sada bi mjesto u Upravi dobilo dvoje zaposlenika Laškog. Time bi se primirile napetosti unutar Pivovarne Laške, a ujedno bi bila i dobra priprema za koncernsku organizaciju, za koju predsjednik Uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko već dvije godine čeka suglasnost vlasnika. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here