BiH: Prepolovljen udio domaćih trgovina

87

maloprodaja-konzum-blagajna-ftdDolazak stranih i regionalnih trgovačkih lanaca doveo je do sve veće koncentracije tržišta u BiH i pada udjela malih trgovina i tradicionalnih prodavaonica na domaćem tržištu za više od 50 posto, podaci su Centra za istraživanje tržišta GfK.

“Ulaskom stranih igrača iz regije, kao što su Konzum, Mercator i Tuš na tržište BiH došlo je do sve veće konsolidacije i na kraju i koncentracije tržišta. Domaći lanci morali su se prilagoditi novonastaloj situaciji”, navode iz GfK.

U istraživanju se ističe da je na porast udjela velikih formata utjecalo i otvaranje više velikih trgovina još od 2007. godine.

“Najviše ih je otvoreno tijekom 2009. godine. Neki od regionalnih igrača na bh. tržištu išli su metodom otvaranja svojih velikih formata, dok su drugi išli na preuzimanja manjih i već uhodanih lanaca. Ova druga metoda karakteristična je za “Konzum” i “Mercator”, pojašnjavaju iz GfK.

U istraživanju se ističe da je na tržištu BiH prisutna i predominacija velikih tipova formata nad malima.

“Trenutno su ekspanzija i povećani udio velikih formata, odnosno hiper i supermarketa, nad malima najprisutniji u Republici Srpskoj. Istovremeno, u istočnom dijelu tog entiteta, mali i tradicionalni formati čvrsto drže svoju poziciju”, navodi se u istraživanju.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT, Miloš Todorović, smatra da je u BiH, kao i u svim drugim zemljama, pojava velikih trgovačkih lanaca dovela do smanjenja broja tradicionalnih prodavaonica.

“U nekim zemljama je tijekom prvih nekoliko godina, kada su otvarani trgovački centri, mnogo malih trgovina zatvoreno, ali se u posljednje vrijeme situacija mijenja pa se broj malih prodavaonica povećava”, istaknuo je Todorović i dodao da je takav scenarij moguć i u BiH.

On je podsjetio da je direktna posljedica zatvaranja malih radnji povećanje nezaposlenosti, jer su takve prodavaonice, kao obiteljski biznis, izravno utjecale na zapošljavanje ljudi.

“Istovremeno se ne otvara toliko trgovačkih centara niti se kod njih toliko povećava potreba za većim brojem radnika čime bi se kompenzirao broj otpuštenih radnika”, naglašava Todorović.

Nastavak koncentracije
U analizi GfK se navodi kako se među prvih pet igrača na maloprodajnom tržištu BiH nalaze i strani regionalni lanci koji kroz vrijeme poboljšavaju svoju poziciju.

“To su im omogućile dobra organizacija kao i iskustvo s domicilnih tržišta. Ako se uzme u obzir razvoj bh. tržišta u proteklih nekoliko godina, može se očekivati da će se koncentracija i konsolidacija tržišta nastaviti, te da će vodeći lanci na tržištu ojačati svoju poziciju i da će biti još strateških preuzimanja i povezivanja”, zaključuju iz GfK. (Glas Srpske)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here