“Bjelovarska feta” postala “Bjelovarski slani sir”

99

sirela-proizvodi-ftdFeta je zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se, bez iznimke, koristiti samo za tradicionalne feta sireve proizvedene u Grčkoj

Europska unija već je na mala vrata stigla u Hrvatsku: domaći proizvođači počeli su mijenjati nazive svojih proizvoda u skladu s pravilima EU-a pa je tako i prvi feta sir otišao u povijest.

Sirelina “Bjelovarska feta” odnedavno je preimenovana u “Bjelovarski slani sir”, a razlog promjene imena, potvrdili su iz Dukata, “leži u propisima Europske unije koji su čvrsto ugrađeni u domaće zakonodavstvo odnosno Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane”.

U Dukatu podsjećaju da je feta “zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se, bez iznimke, koristiti samo za tradicionalne feta sireve proizvedene u Grčkoj”.

“Stoga je Bjelovarskoj feti promijenjen naziv u Bjelovarski slani sir, dok je receptura proizvoda ostala ista. Jednako će tako u dogledno vrijeme biti promijenjen i naziv Salakis fete, a u skladu sa spomenutom legislativom”, istaknuli su u Dukatu.

U listopadu 2005. godine, Europski sud sa sjedištem u Luxembourgu, koji rješava sporove među zemljama članicama EU-a, presudio je da Grčka ima isključivo pravo proizvoditi sir pod nazivom feta.

Na taj način okončan je spor koji je trajao cijelo desetljeće, a u kojem se s jedne strane našla Grčka, a s druge proizvođači sira iz Danske i Njemačke, uz neformalnu potporu Francuske i Velike Britanije.

Oni su tvrdili da se feta proizvodi u drugim europskim zemljama u tako velikim količinama i tako puno godina da je naziv postao generički.

No, suci su zaključili suprotno, a svoju su presudu poduprli i tvrdnjom da se na ambalažu sireva proizvedenih u drugim zemljama vrlo često stavljaju motivi koji podsjećaju na Grčku što je dokaz da i konkurentski proizvođači neizravno priznaju grčko porijeklo sira.

Zbog pravila EU-a prošle godine već ranije je Sirelin “Parmezan” preimenovan u “Ribanac”. Dukatov  jogurt koji je u imenu imao prefiks “bio” preimenovan je jer taj prefiks smiju nositi samo proizvodi dobiveni iz organskog, odnosno biološkog uzgoja. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here