Delhaize preuzima Delta Maxi bez monopola

80

delta-maxi-exclusive-ftdKomisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je belgijskom Delhaizeu da preuzme 100 posto Delta Maxija, potvrđeno je u Komisiji.

Komisija je utvrdila da belgijska kompanija ne ograničava, narušava, niti sprječava konkurenciju u Srbiji.

Predstavnici Delhaizea i Delta holdinga, u čijem je sastavu Delta Maxi, potpisali su 3. ožujka ugovor o preuzimanju Delta Maxija po cijeni od 932,5 milijuna eura, kao i preuzimanju 300 milijuna eura dugova tog lanca.

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. travnja da je odbila zahtjev Delhaizea da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtjevu te kompanije za preuzimanje Delta Maxija i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li Delhaize preuzimanjem narušava konkurenciju u Srbiji.

Stjecanjem direktne kontrole nad Delta Maxijem Delhaize bi, kako je navedeno u obrazloženju Komisije, stekao i indirektnu kontrolu nad tvrtkama C market, Pakabeta, Primer C, TP Srbija, Zvezdara, Bel investment properti i TP Stadel.

Delhaize je u prijavi koju je dostavio Komisiji naveo da će njegov tržišni udio nakon koncentracije biti isti kao udio Delta Maxija, odnosno 37,20 posto u Beogradu i 22,40 u Srbiji.

Zakonom o zaštiti konkurencije na tržištu su dozvoljene koncentracije osim ako znatno ne ograničavaju, narušavaju ili sprječavaju konkurenciju, posebno ako je narušavanje konkurencije rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here