eBay kupuje Zong za 240 milijuna dolara

35

zong-ftdZong je povezan s više od 250 mobilnih operatera u svijetu, a nudi naplatu koja tereti telefonski račun klijenta, na sličan način kako tu u Hrvatskoj radi Zagrebparking

Najveća svjetska online trgovina eBay kupuje za 240 milijuna dolara vodeću tvrtku za plaćanje putem mobitela Zong, prenosi Bloomberg. Zahvaljujući najavi te transakcije vrijednost dionica eBaya jučer je na njujorškoj burzi porasla za 1,3 posto.

Tvrtka Zong je povezana s više od 250 mobilnih operatera u svijetu u 45 država, a nudi naplatu koja tereti telefonski račun klijenta, na sličan način kako tu u Hrvatskoj radi Zagrebparking, prenosi portal rep.hr.

Procedura naplate je prilično brza i jednostavna, a osim s mobitela može se obavljati i preko računala. Korisnik mora unijeti broj mobitela, a nakon što ga sustav provjeri tereti se korisnikov mobilni račun.

Zbog rastuće konkurencije koje korisnicima svojih usluga omogućava plaćanje putem mobitela i eBay se odlučio na jačanje te vrste usluga kako bi zadržao vodeću poziciju u online trgovanju. eBay kupnjom Zonga namjerava unaprijediti prodaju te rasteretiti PayPal od sve većeg broja online transakcija.

U prošloj je godini vrijednost kupnje putem PayPala iznosila 3,4 milijardi dolara.

Prema nekim istraživanjima do 2015. godine vrijednost mobilne i internetske kupnje će se utrostručiti i dostići vrijednost od 670 milijarde dolara.

Nedostatak Zonga su veći troškovi u odnosu na PayPal. Fiksna naknada trgovcima za korištenje PayPala iznosi 30 centi uz naknadu od 2 do 3 posto vrijednosti obavljene transakcije, dok kod Zonga taj postotak iznosi između 70 i 92 posto iznosa obavljene transakcije. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here