Nectar: Fructal nećemo preseliti ni zadužiti

49

fructal-sokovi-midiPreuzimanje će Nectar financirati sa sedam milijuna eura vlastitih sredstava, a preostalih 28 milijuna eura je kredit EBRD-a i Societe Generalea

Prodaja Fructala srpskoj kompaniji Nectar financijski će dug Grupe Pivovarna Laško sniziti za 50 milijuna eura, a Pivovarni Union posao će donijeti 17 milijuna eura dobiti i 35,3 milijuna eura u gotovini, piše slovenski Dnevnik.

“Želja nam je da investiciju vratimo za sedam godina, ali ćemo se zajedno s upravom Fructala truditi da se to dogodi i ranije”, kazao je u utorak izvršni direktor Nectara Bojan Radun. Pri tome je naglasio da se dug Fructala zbog preuzimanja neće povećavati. Preuzimanje će Nectar financirati sa sedam milijuna eura vlastitih sredstava, a preostalih 28 milijuna eura je kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Societe Generalea.

“Nectar je nisko zadužena kompanija (njen cijeli neto dug nije niti 1,5 puta veći od dobiti iz poslovanja prije amortizacije (EBITDA) koja se proteklih godina kretala između 9 i 12 milijuna eura). U zadnjih smo nekoliko godina zadržali većinu dobiti, a za isplatu dividendi namijenjeno je otprilike 5 posto neto dobiti”, pojasnio je Bojan Radun.

“Između Nectara i Fructala moguće su brojne sinergije”, kazao je predsjednik upravnog odbora i vlasnik srpske tvrtke Slobodan Radun te dodao kako će proizvodnju slovenske kompanije zadržati u Sloveniji jer im je tako isplativije. Štoviše, najavio je kako bi proizvodnja u Ajdovščini i Kamniku u nadolazećim godinama mogla i porasti.

“Sirovine postaju sve dragocjeniji izvor,” dopunio ga je Bojan Radun koji je naglasio kako će i nakon preuzimanja voće nabavljati u Vipavskoj dolini, a ne namjeravaju prodati nijednu Fructalovu robnu marku.

Prodaju Fructala u sljedećim će mjesecima morati potvrditi lokalni uredi za zaštitu konkurencije, a u subotu će o njoj odlučivati i dioničari Pivovarne Laško. “Obzirom da su nam prodaju naložili vlasnici, ne očekujem značajnije zaplete. Grupa Pivovarna Laško lani je samo za plaćanje kamata izdvojila 23 milijuna eura. Ukoliko nam je želja sanirati Pivovarnu, morat ćemo prodati sve što ne pripada u osnovnu djelatnost, kao što je slučaj s Fructalom”, kazao je prigodom prodaje predsjednik pivovara Union i Laško Dušan Zorko.

Nakon prodaje Fructala, koja bi trebala biti dovršena u studenom, u Laškom su zainteresirani za produbljivanje suradnje s Nectarom koji u Srbiji ima razvijenu trgovačku mrežu. To je potvrdio i Bojan Radun koji je pojasnio da su u Nectaru “zainteresirani za suradnju s Pivovarnom Laško u distribuciji njihovih proizvoda na srpskom tržištu”.

“Sada je na upravi Pivovarne da odluči koliko želi uložiti u tržište na kojem su već prisutne sve veće svjetske pivarske kompanije.”

Iz tvrtke KS Naložbe tajkuna Igora Laha su u utorak poručili kako s preuzimanje Pivovarne Laško misle ozbiljno, te da će ponudu objaviti najkasnije 6. kolovoza. Nadaju se da će Grupa do tada prodati što manje imovine, jer bi suprotan tijek događaja utjecao ne samo na ponudu, već i na cjelokupan postupak preuzimanja. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here