Slovenski tajkun Igor Lah želi preuzeti Pivovarnu Laško

57

igor-lah-midiFinance špekuliraju da je u pozadini ponude interes za vrijedne nekretnine Pivovarne Union u Ljubljani, ili namjera de se odgodi prodaja imovine, među kojom su i dionice Mercatora

Tvrtka KS Naložbe, koju kontrolira Igor Lah, objavila je preko Seoneta, internetskog burzovnog portala za priopćavanje, da namjerava objaviti ponudu za za preuzimanje dionica Pivovarne Laško, prenosi slovenski poslovni list Finance.

Lah je obećao da će ponudu za preuzimanje objaviti u roku od 30 dana i ne prije isteka deset dana od objave namjere o preuzimanju, u skladu sa zakonom.

Finance pišu kako slovenski lobistički krugovi nastoje utjecati na potencijalne strateške i financijske ulagače u Pivovarnu Laško. Riječ je prije svega, ističe slovenski list, o vrijednim nekretninama u Ljubljani koje pripadaju Pivovarni Union. S obzirom da je Lah bio vlasnik građevinske tvrtke i da se posljednjih godina uglavnom bavio nekretninama, list ga povezuje upravo s tim krugovima.

Druga mogućnost je da se objavom ponude namjerava spriječiti prodaja imovine Pivovarne Laško. naime, prema pravilima društvo koje je predmet ponude za preuzimanje tijekom trajanja ponude ne smije poduzimati složene korporativne radnje, a među njima je i prodaja imovine.

A Grupa Pivovarna Laško, kako bi izbjegla insolventnost, mora čim prije prodati dio imovine koji joj nije nužan za poslovanje. U tu imovinu spadaju 23,34-postotni udjel u trgovačkom lancu Mercator, izdavačka tvrtka Delo, a u tijeku je raspisivanje natječaja za prodaju Fructala iz Ajdovščine.

Igor Lah je prema procjeni slovenske revije Manager drugi najbogatiji Slovenac, s imovinom procijenjenom na 166,5 milijuna eura. No, Finance napominju da je njegovu imovinu teško ispravno procijeniti, jer je Lah “majstor u skrivanju imovine preko poreznih oaza”.

Lah je imovinu stekao preko privatizacijskih certifikata i naknadnim istiskivanjem malih dioničara prilikom prenošenja imovine s jednog poduzeća na drugo.

U ožujku ove godine uvjetno je osuđen zbog zlouporabe položaja kako bi pribavio imovinsku korist trećoj osobi. Riječ je o preprodaji Mercatorovih dionica u ožujku 1996. godine, kada je njegova tvrtka Divida prodala Damjanu Plescu oko pet tisuća dionica slovenskog trgovačkog lanca po 10,43 eura za dionicu, da bi istog dana oba PID-a od Plesca otkupila iste dionice po 37,56 eura. Plesec je preprodajom u jednom danu zaradio 135 tisuća eura. Lah se branio da su poslove sklapali na taj način kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Posljednjih godina Lah se preko nekretninskog fonda Ceeref i nekih drugih društava bavio nekretninama. Među projektima u koje je uključen je, na primjer, gradnja poslovnog tornja TR3 u Ljubljani.Njegovo carstvo obuhvaća i investicijska društva, a i bivši je vlasnik sada propalog građevinskog poduzeća Grosuplje.

GP Grosuplje je posredno kupovao preko paradržavnih i drugih fondova u razdoblju od 2002. do 2004. godine, a zatim je vlasništvo prenio na Cipar. Tvrtku je 2006. prodao Borisu Dolamiču, koji je početkom ove godine GP Grosuplje poslao u stečaj. U međuvremenu se dogodilo nekoliko makinacija koje nisu sasvim razjašnjene, zaključuju Finance. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here