U svibnju rast prometa u trgovini na malo za 1 posto

60

trgovina-maloprodaja-high-ftdPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj u svibnju je u odnosu na travanj bio nominalno veći za 1,4 posto, a realno za 0,9 posto, dok je u odnosu na svibanj 2010. nominalno porastao za 4,3 posto, a realno za 1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u svibnju u odnosu na travanj nominalno porastao u većini trgovačkih struka.

No, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 34,2 posto, u svibnju je u odnosu na travanj promet nominalno pao za 2,7 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 19,4 posto, promet je u svibnju na mjesečnoj razini porastao za 3,6 posto, u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda veći je za 1,7 posto, u maloprodaji željezne robe, boje i stakla za 4,7 posto itd.

Na godišnjoj razini, u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je porastao u 11 trgovačkih struka, najviše u prodaji alkoholnih i drugih pića, za 18,2 posto. Prodaja motornih goriva i maziva povećana je za 13,4 posto, duhanskih proizvoda za 9,6 posto, motornih vozila za 8,5 posto, željezne robe, boje i stakla za 8,3 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša za 8 posto itd.

Maloprodaja je u svibnju na godišnjoj razini pala u sedam trgovačkih struka, a najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, 14,1 posto i prodaji električnih aparata za kućanstvo, za 10,1 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here