Cijene hrane u porastu

42

hrana-psenica-svijet-ruke-midiZbog velikog vala vrućine i suše američka je vlada snizila prognozirane vrijednosti prinosa usjeva što je izazvalo veliki porast cijena hrane na robnim tržištima

Američko ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako su neuobičajeno visoke temperature u srpnju i ispodprosječna količina padalina znatno ugrozili prinose kukuruza, što je uzrokovalo porast njegove cijene, prenosi Financial Times.

Zbog porasta cijene kukuruza javnost strahuje kako bi zbog povećanih troškova proizvodnje mesa, moglo doći do povećanja njegove cijene, što će uzrokovati nove inflatorne pritiske.

Naime, u borbi s inflacijom zbog rastućih cijena hrane Indija, Kina, ali i ostale zemlje su ove godine već reagirale podizanjem kamatnih stopa.

Umjesto procjenjivanih 158,7 bušela po hektaru, ministarstvo poljoprivrede je objavilo kako će prinos kukuruza iznositi 153 bušela  po hektaru, a također se očekuje i pad prinosa pšenice i soje.

Analitičari očekuju kako će zbog daljnjih visokih temperatura i suše, cijena kukuruza i dalje rasti, a savjetnik analitičke tvrtke AgResource iz Chicaga, Dan Basse izjavio je kako bi prinosi kukuruza mogli pasti na 149 bušela po hektaru.

Inače, SAD je vodeći svjetski izvoznik hrane koji osigurava polovinu svjetske proizvodnje kukuruza, trećinu svjetske proizvodnje soje te petinu svjetske proizvodnje pšenice. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here