Egri Bikaver – snaga je u dobrom vinu…

75

egri-bikaverEgri Bikaver, u prijevodu “Bikova krv s Egera”, najpoznatije je mađarsko crno vino.

Potječe iz vinogradarske regije Eger, sjeverna Mađarska. Ovaj Egri Bikaver svake godine daje jednako visoku i postojanu kvalitetu, a nedavno je nagrađen s čak četiri zvjezdice u mađarskom izdanju svjetski utjecajnog enološkog magazina “Decanter”.

Jedan od razloga ovog uspjeha jest dozrijevanje u velikim hrastovim bačvama, minimalno 12 mjeseci, uz nadzor iskusnih mađarskih vinskih stručnjaka.

Drugi razlog su poznate sorte grožđa “Cabernet Sauvignon”, “Plavi portugizac” te “Zweigelt” od kojih, u preciznim odnosima miješanja, nastaje osnova jedinstvenog karaktera ovog vina.

Napomenimo da su to samo tri vinske sorte iz niza (pod)sorti koje su uključene u nastanak te snažno aromatične plemenite tekućine. Egri Bikaver odlikuje tamno crvena boja, a u okusu i mirisu dominira okus zrele višnje. Savršeno pristaje uz sva jela s paprikom i crvenim mesom.

Prema mađarskim legendama, izvorni Egri Bikaver ime je dobio daleke 1552. godine, za vrijeme turske opsade dvorca Eger koju je predvodio Sulejman I Veličanstveni, kada su, prema legendi, branitelji u vino umiješali određenu (manju) količinu bikove krvi i na taj neuobičajen način postigli iznimnu jakost vina, a time i svoju snagu.

Bez obzira na mitove i legende, po vrlo povoljnoj cijeni u Lidlu priuštite sebi ovo “vino bikove snage” (bez “bikovskih dodataka”!), a onda “jaki kao bik”, puni snage i optimizma krenite u nastavak dana i preostale dnevne bitke”.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here