Igor Lah objavio ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško

27

pivovarna-lasko-logo-midiZa svaku dionicu Pivovarne Laško (njena je zaključna cijena u srijedu bila 13,6 eura) KS Naložbe nude devet obveznica tvrtke KS Naložbe KSF1

Tvrtka KS Naložbe Igora Laha žele Pivovarnu Laško preuzeti u cijelosti, a dioničarima pivovare ne nude novac već obveznice tvrtke KS Naložbe KSF1, vidljivo je iz ponude za preuzimanje koju je tvrtka objavila u slovenskom Delu.

Za svaku dionicu Pivovarne Laško (njena je zaključna cijena u srijedu bila 13,6 eura) KS Naložbe nude devet obveznica KSF1. Obveznice imaju nominalnu vrijednost jedan euro, što znači da Lah dioničarima nudi devet eura za dionicu.

U skladu s amortizacijskim planom, obveznice će početi isplaćivati 2014. i u cijelosti isplatiti 2021. godine. Ponuda za preuzimanje vrijedi do 30. rujna.

Dioničari Pivovarne Laško imaju mogućnost obveznice prodati na burzi, gdje za njih trenutno uopće nema zanimanja. Kamatna stopa obveznica je 6-mjesečni Euribor uvećan za 300 baznih poena, što trenutno iznosi 4,812 posto.

S obzirom da spomenutom obveznicom do 31. srpnja ove godine nije bio zaključen niti jedan posao, njena tržišna vrijednost nije poznata. Ukupna nominalna vrijednost izdanja obveznica pak iznosi 200,1 milijun eura.

Prag uspješnosti ponude Lah nije odredio pa će se ona smatrati uspješnom bez obzira na količinu dionica koju ponuditelj u postupku ponude za preuzimanje uspije steći.

“Za obveznice smo se odlučili, jer trenutno još ne znamo hoćemo li završiti kao portfeljni ili strateški odnosno većinski vlasnik Pivovarne Laško,” stoji u izjavi za javnost vlasnika KS Naložbe Igora Laha.

“Možda će banke koje su vlasnice Pivovarne trebati više vremena za analizu ponude. Svakako možemo u bilo kojem trenutku, u slučaju da postanemo većinski vlasnik, što je naš cilj, obveznice otkazati i isplatiti novčanu naknadu», zaključio je.

U trenutku kada su banke od Boška Šrota preuzele dionice Pivovarne Laško one su vrijedile 31,5 euro. Ponuda od devet eura nema veze s tom cijenom jer je zaduženost tvrtke izuzetno visoka. Krajem prošle godine kratkoročni dugovi Pivovarne činili su 80 posto svih njenih dugovanja kojih većina dospijeva na naplatu u rujnu. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here