Pet trendova koje nikako ne smijete propustiti

28

Približava nam se drugi dio godine i vrijeme je da bacimo pogled na pet najatraktivnijih i najutjecajnijih maloprodajnih trendova iz prve polovice 2011.

Trend 1.: Globalna borba formata
Bitka za najbolji format vodi se još od izuma prve prodavaonice, ali trenutnu fazu karakteriziraju dosad neviđene potrošačke, tehnološke i društvene promjene. Budućnost će nam najvjerojatnije donijeti raznovrsne formate koji će se stalno prilagođavati promjenjivim potrebama kupca i ovisiti o njegovim trenutnim preferencijama ili dobu dana u kojem se kupnja odvija. Neki od njih radikalno će se razlikovati od svega što danas poznajemo.

auchan-a2pasMnogi trgovci na malo mijenjaju svoj pristup širenju. U Francuskoj brzi rast ostvaruju male gradske trgovine.

Auchan, primjerice, planira otvoriti 50 prodajnih mjesta svog novog koncepta A2pas, a sve su uobičajenija i online rješenja “klikni i kupi”.

Tako Leclerc do 2015. godine broj takvih trgovina namjerava s trenutnih 65 povećati na čak 400.


Trend 2.: Sve se vrti oko povezivanja s kupcima

Sve više i više trgovaca na malo traži nove načine povezivanja s kupcima i potrošačima. Online ocjene proizvoda, forumi s informacijama, klubovi obožavatelja proizvoda i sadržaji koje stvaraju sami korisnici – sve su to novi komunikacijski kanali koji osnažuju kupce i pribavljaju povratne informacije o proizvodima i uslugama. Širenjem upotrebe društvenih medija postat će još popularniji pa je ovladavanje Twitterom i Facebookom budući ključ uspjeha.

asosNakon uspješnog eksperimenta u SAD-u, Procter&Gamble (P&G) je u srpnju 2010. za svoje kupce u Velikoj Britaniji otvorio Max Factorov online butik i tako im omogućio izravnu kupnju svojih proizvoda (cijene i dostavu vodi Amazon).

Ovu je pozorno promatranu inicijativu ubrzo slijedio i ASOS koji je u siječnju 2011. otvorio prvu europsku prodavaonicu u potpunosti na Facebooku.


Trend 3.: Pametni telefoni iskustvo kupovine izokrenuli naglavačke

Pametne telefone očekuje višestruka primjena u maloprodaji. Nove aplikacije potiču komunikaciju s kupcima, a u nekim ih slučajevima i privlače u trgovine. Štoviše, to su uređaji koji mogu utjecati na odluke o kupnji budući da kupcima pružaju puno više informacija u samom trenutku izbora proizvoda. Pametni bi telefoni mogli postati i uređaji za plaćanje te alat putem kojeg kupci odmah mogu dati povratnu informaciju o tijeku kupovine i dešavanjima unutar prodavaonice.

ocadoU listopadu 2010. Tesco je predstavio prvi barcode skener s kojim kupci u svakom trenutku mogu skenirati proizvode i tako ih pridodati svom popisu za kupovinu. Iz M&S-a su u međuvremenu izjavili da je 1,2 milijuna kupaca koristilo njihovu pokretnu stranicu za transakcije u samo četiri mjeseca od njenog pokretanja u svibnju 2010. godine.

Ocado pak nakon uspostavljanja transakcijske aplikacije “Ocado on the Go” zaprima više od 12% svojih narudžbi preko pametnih telefona.


Trend 4.: Suradnja u nabavnom lancu postaje sve važnija

Uvjeti u trgovini sve su izazovniji, a pritisak stvaranja održivih komercijalnih rezultata sve veći. Tvrtke stoga traže načine na koje i nabavni lanac može dodati vrijednost njihovim partnerstvima. Naše je istraživanje pokazalo da na globalnoj razini jedan od pet dobavljača (njih 21%) ima strateško partnerstvo s ključnim kupcem. Prošle ih je godine bilo 15%, što pokazuje kako pritisak za ostvarivanjem rezultata počinje djelovati.

heinz-cokeU veljači 2011. Heinz i Coca Cola sklopili su partnerstvo za korištenje Coca Coline Plantbottle tehnologije u Heinzovoj liniji ketchupa.

To je dio Heinzova programa globalne održivosti kojom se do 2015. godine za barem 20% nastoje umanjiti emisije stakleničkih plinova, količina krutog otpada, te potrošnja vode i energije.


Trend 5.: Inovacije i kvaliteta i dalje su najvažniji

Naša je privredna grana vrlo kompetitivna i cijena u njoj igra svoju ulogu. Polovica (48%) ispitanika obuhvaćenih istraživanjem “International Grocery Retailing” najvećim izazovom u 2011. vidi povećanje nabavnih i cijena sirovina, a 45% je zabrinuto zbog sve manje rastrošnosti kupaca.

tony_greatideasKellogs od inovacija koje je pokrenuo tijekom 2011. očekuje 25% veću prodaju nego od onih iz 2009. godine.

Dio je to njihove promijenjene strategije od renovacija k inovacijama, koja uključuje i jači fokus na diferenciranje potreba potrošača i povezivanje istih s emocionalnim koristima pojedinih proizvoda.


JONATHAN GUNZ
Viši analitičar inovacija

igd-clanak-potpis-wide

1 COMMENT

  1. Termin zeitgeist se proširio iz nemačkog u enesglki prilično davno, negde posle u vreme nemačke klasične filozofije.O serijalu filmova Zeitgeist nemam visoko mišljenje jer su zasnovani na poluistinama. To je prava šteta, jer pokušaj je bio vredan pažnje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here