Plaćanje debitnim karticama: Trgovci se žale na visoke naknade banaka

342

kartice-pos-terminal-ftdVisokim naknadama za korištenje kartica trgovcima se smanjuje marža, pa je to razlog prije svega onim malim trgovcima obrtnicima da ukidaju mogućnost plaćanja karticama, ističu u Hrvatskoj obrtničkoj komori

Plaćanje debitnim i kreditnim karticama danas je uobičajeno, tako da je gotovo teško zamisliti da se njima negdje ne može platiti. Mnogi tako pri odlasku u kupnju sa sobom ni ne nose gotovinu.

Poznato je da je plaćanje primjerice maestro karticama (debitna) zapravo plaćanje gotovinom jer se račun onoga koji plaća tereti trenutačno i umanjuje za iznos koji je potrošio.

No da u svemu ima iznimaka potvrđuju i primjeri nekih trgovaca, posebice malih, koji zbog nepovoljnih uvjeta banaka izdavatelja kartica i kartičnih kuća, kako ističu, ipak ne primaju spomenute kartice. U tom slučaju ako kupac nema sa sobom gotovinu, kod tih malih trgovaca neće moći ništa kupiti.

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) tako ističu da prema iskustvima njihovih članova, okupljenih u Cehu trgovine na razini Hrvatske, ali i iskustvima zagrebačkih trgovaca okupljenih u Udruženju trgovaca Zagreb, naknade za korištenje kartica su trgovcima previsoke.

Tako, primjerice, kod većine kartičnih kuća za kreditne kartice one iznose od pet do sedam posto, za debitne 1,5 posto, pa umanjuju zaradu.

Time se smanjuje marža pa je to još jedan razlog, prije svega malim trgovcima obrtnicima da ne pristaju na plaćanje karticama, dodaju u HOK-u. Objašnjavaju da kad kupac plaća debitnom karticom, novac se automatizmom skida s njegova računa, a trgovac obrtnik taj iznos dobiva na svoj račun za oko tri dana.

Iz HOK-a ističu kako pokušavaju naći povoljnije rješenje za trgovce obrtnike s izdavateljima kartica. Trenutačno ne raspolažu podacima koliko obrtnika trgovaca kao sredstvo plaćanja prima debitne i kreditne kartice. Inače, trenutačno je aktivno nešto više od 88.000 obrta u Hrvatskoj od čega je približno 18.000 trgovaca.

U Splitskoj banci kažu da je odnos između banke i trgovca predmet individualno sklopljenog ugovora i uvjeta koji iz toga proizlaze, a bančino plaćanje na račun trgovca traje od pet do najviše sedam dana.

Također napominju da je prihvat debitnih kartica u današnjem svijetu za trgovca nužnost, jer se inače trgovac odriče velikog dijela prometa te onemogućava kupnju roba ili usluga klijentima koji ne raspolažu fizičkim novcem. Stoga je trgovac na gubitku ako ne prihvaća plaćanje karticama. Splitska banka ima ugovor o prihvatu kartica s oko 10.000 trgovaca.

Iz Erste Card Cluba poručuju da oni s prodajnim mjestima ugovaraju jednokratni i obročni prihvat debitnih kartica Erste banke. Ugovaraju i prihvat Dinersa, MasterCarda, Vise, Visa Electrona, JCB-a i Discover kreditnih kartica.

Objašnjavaju da svaki trgovac s kartičnom kućom, preko čijeg POS-terminala obavlja transakcije, regulira svoj odnos ugovorom u sklopu kojeg se definiraju dani plaćanja kartične kuće trgovcu.

Erste Card Club prodajnim mjestima s kojima ima ugovor o prihvatu Maestro debitnih kartica iznos transakcije uplaćuje sljedećeg radnog dana. Kažu i kako do sada nisu imali problema ni pritužbi vezanih uz ugovaranje prihvata Maestro kartica, ali ni ostalih kartica.

Činjenica je, dodaju, da prodajna mjesta koja prihvaćaju debitne i kreditne kartice bilježe rast prometa, jer kupci nisu limitirani gotovinom, a uz to im se omogućuje i obročna otplata troška.

Erste Card Club uspješno surađuje s više do 20.000 tvrtki u Hrvatskoj (sjedišta trgovačkih i maloprodajnih lanaca, šoping centara, putničkih agencija itd.) te se taj broj i povećava.

S više od 3600 tvrtki imaju ugovor za jednokratni prihvat Maestro kartice, a s više od 680 tvrtki za Maestro Plus uslugu, kojom se korisnicima Maestro kartice Erste banke omogućuje obročna kupnja bez kamata i naknada do 12 obroka.

U Zagrebačkoj banci kažu da imaju standardni ugovorni rok za isplatu sredstava po debitnim karticama do tri dana. Istodobno se trude unaprijediti i ubrzati uslugu tako da se rok isplate sredstava već skratio na jedan do dva dana.

Ako trgovci – ugovorni partneri – imaju račun u Zabi isplate se obavljaju svakodnevno, neovisno o tome je li radni dan, vikend ili blagdan. I na taj se način banka trudi novčana sredstva ugovornim partnerima staviti što brže na raspolaganje.

Prihvat kartica imaju ugovoren s oko 11.000 ugovornih partnera što pokriva oko 24.000 prodajnih mjesta. Interes i potreba za bezgotovinskim plaćanjem raste i gotovo svako prodajno mjesto ima POS-aparat na kojem je moguće platiti karticama svih kartičnih brendova.

Udio Zagrebačke banke u izdanju debitnih kartica je značajan, a trgovcima omogućuje lakšu prodaju i manje troškove za upravljanje gotovinom. Također, Zaba je klijentima koji uz tekući račun odnosno Maestro karticu imaju ugovoren neki od paketa usluga (Lepezu i Platni asistent) omogućila i obročne otplate do 12 obroka.

Pogodnosti za prodajna mjesta s kojima imaju sklopljen ugovor o obročnoj otplati su primjerice plaćanje ukupnog iznosa prema modalitetu “rata za ratu”, u jednakim mjesečnim iznosima te jamče ugovornom partneru plaćanje do posljednje rate čime je rizik naplate (u odnosu na čekovne blankete) u cijelosti na Zabi.

Tvrde da nova mogućnost prodaje donosi i nove kupce. Naime, u odnosu na postojeću obročnu otplatu MasterCard karticama Zabe takva je mogućnost obročnog plaćanja primjenjiva za širi krug kupaca. (Vjesnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here