Prvi pad potrošnje Amerikanaca u gotovo dvije godine

53

Osobna potrošnja u Sjedinjenim Državama u lipnju se neočekivano smanjila prvi put u gotovo dvije godine, pokazalo je u utorak izvješće američke vlade.

amerika-osobna-potrosnja-midiPo podacima američkog ministarstva trgovine, osobna potrošnja u SAD-u smanjila se u lipnju za 0,2 posto, što je njezin prvi pad od rujna 2009., nakon što je u svibnju porasla za 0,1 posto.

Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su za lipanj predviđali rast osobne potrošnje u SAD-u, koja čini oko 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti, po stopi od 0,2 posto.

Osobna potrošnja u drugom je tromjesečju gotovo stagnirala, porastavši na godišnjoj razini za samo 0,1 posto, što je njezin najslabiji rast nakon završetka recesije u toj zemlji. Usporedbe radi, u prvom je tromjesečju poskočila za 2,1 posto.

Slaba potrošnja Amerikanaca u lipnju također odražava i slabi rast dohotka, budući da je zapošljavanje gotovo stagniralo u lipnju, sa svega 18 tisuća novootvorenih radnih mjesta. Osobni dohotci u tom su mjesecu porasli za svega 0,1 posto, što je njihov najslabiji rast od studenoga prošle godine. (H)

1 COMMENT

  1. Hello .Hey, you used to write great, but the last several posts have been kinda bnorig… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on! Partake of some of life’s sweet pleasures. And yes, get comfortable with yourself

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here