Prvi pad potrošnje Amerikanaca u gotovo dvije godine

Osobna potrošnja u Sjedinjenim Državama u lipnju se neočekivano smanjila prvi put u gotovo dvije godine, pokazalo je u utorak izvješće američke vlade.

amerika-osobna-potrosnja-midiPo podacima američkog ministarstva trgovine, osobna potrošnja u SAD-u smanjila se u lipnju za 0,2 posto, što je njezin prvi pad od rujna 2009., nakon što je u svibnju porasla za 0,1 posto.

Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su za lipanj predviđali rast osobne potrošnje u SAD-u, koja čini oko 70 posto američkih gospodarskih aktivnosti, po stopi od 0,2 posto.

Osobna potrošnja u drugom je tromjesečju gotovo stagnirala, porastavši na godišnjoj razini za samo 0,1 posto, što je njezin najslabiji rast nakon završetka recesije u toj zemlji. Usporedbe radi, u prvom je tromjesečju poskočila za 2,1 posto.

Slaba potrošnja Amerikanaca u lipnju također odražava i slabi rast dohotka, budući da je zapošljavanje gotovo stagniralo u lipnju, sa svega 18 tisuća novootvorenih radnih mjesta. Osobni dohotci u tom su mjesecu porasli za svega 0,1 posto, što je njihov najslabiji rast od studenoga prošle godine. (H)

Komentari

  1. Norene kaže

    Hello .Hey, you used to write great, but the last several posts have been kinda bnorig… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on! Partake of some of life’s sweet pleasures. And yes, get comfortable with yourself

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *