SAD: Ohrabrujući rast domaće potrošnje u srpnju

19

amerika-kolica-kupac-largeDomaća potrošnja u SAD-u u srpnju je zabilježila najveći rast u zadnjih pet mjeseci, što će vjerojatno ublažiti strahove da se američko gospodarstvo ponovo nalazi na rubu recesije

Domaća potrošnja u SAD-u u srpnju je zabilježila najveći rast u zadnjih pet mjeseci, što će vjerojatno ublažiti strahove da se američko gospodarstvo ponovo nalazi na rubu recesije, izvijestio je u ponedjeljak američki javni radio NPR.

Ministarstvo trgovine objavilo je u ponedjeljak da je domaća potrošnja porasla za 0,8 posto u srpnju. To je povećanje uslijedilo nakon pada od 0,1 posto u lipnju, koji je bio prvi zabilježen u posljednjih 20 mjeseci.

Osobni prihodi porasli su u prosjeku za 0,3 posto prošloga mjeseca. To je malo više od skromnih 0,2 posto u lipnju, što je bio najslabiji rast u sedam mjeseci.

Podaci o rastu domaće potrošnje u drugoj polovici godine dali su uzlet Wall Streetu na početku trgovanja u ponedjeljak. Terminski ugovori za dionice rasli su nakon otvaranja burze. Pozitivnom ozračju pridonijela su izvješća koja su pokazala da su štete od uragana Irene manje od očekivanih.

Domaća potrošnja ključna je za gospodarstvo jer ona čini oko 70 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Snažna potrošnja u srpnju najnoviji je znak da se gospodarstvo SAD-a oporavlja ovoga ljeta, nakon anemičnog rasta u prvoj polovici godine.

Vlada je izvijestila u petak da je gospodarstvo u drugom tromjesečju raslo po godišnjoj stopi od samo 1 posto, sporije od prethodne procjene. To je spustilo godišnju stopu rasta u prvih šest mjeseci ove godine na samo 0,7 posto, što je najslabiji rast u dvije godine otkako je recesija službeno završila.

Kod devet od posljednjih 11 recesija od kraja Drugog svjetskog rata, prethodilo je razdoblje rasta od 1 posto ili manje.

U srpnju je gospodarstvo dodalo 117.000 novih radnih mjesta, dvostruko više nego u svakom od prethodna dva mjeseca.

Ekonomisti očekuju nešto bolji gospodarski rast u drugoj polovici godine, od oko 1,5 posto do 2 posto. No to nije dovoljno da se bitnije smanji stopa nezaposlenosti, koja je u srpnju iznosila 9,1 posto. (H)

1 COMMENT

  1. LOL! I love the way Rob dresses whehetr that be hobo (his normal out&about), dressy/casual (aka MMA type shows), or suited up (premieres, fancy awards shows). He definitely deserved GlamourUK’s best dressed man!! I love that Justin thinks Rob dresses “properly.” Love love love that!

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here