Inditexu prijeti kazna zbog iskorištavanja radnika

58

zara-kutije-transport-midiAHA Indústria e Comércio de Roupas Ltda, grupa koja u Brazilu drži tvornice za izradu odjeće poznatog branda Zara, nalazi se pod istragom brazilskog Ministarstva rada. Inditex grupa, vlasnik Zare, zbog te bi istrage mogla biti kažnjena sa 700.000 dolara.

Naime, ekipa istraživačke emisije A Liga ušla je u prostore tvornice u kojoj su zatekli radnike iz Bolivije, koji tamo rade u robovskim uvjetima, proizvodeći modne dodatke za poznati brend.

U još tridesetak tvornica iste podružnice AHA, koja blisko surađuje sa zarom, odnosno grupom Inditex, pronađeno je još ozbiljnih primjera iskorištavanja radne snage.

Tako je jedan Bolivijac, koji radi u tvornici specijaliziranoj za izradu jeans hlača za Zaru, kazao kako par hlača u proizvodnji košta 1,14 dolara, te se iznos dijeli na sedam osoba uključenih u proces izrade. Zara iste te hlače prodaje po cijeni od 126 dolara!

Također, radnici u toj tvornici odrađuju smjene od 12 sati dnevno, a prosječna plaća mjesečno iznosi između 156 i 290 dolara. U posljednja tri mjeseca njih 33 proizvelo je čak 50.000 odjevnih komada! Kakvi su uvjeti u tvornici, ilustrira i podatak da je aparatu za gašenje požara valjanost istekla 1998. godine, piše Forbes.

Brazilsko Ministarstvo rada smatra da su u Zari znali i pristali na ovakvo iskorištavanje radnika, a prijeti im kazna od 700.000 dolara zbog kršenja brazilskih zakona.

No, u Zari tvrde da nisu znali za ovu eksploataciju radnika, već da to pada na odgovornost tvornica koje su, mimo njihovog znanja, posao dale drugim tvornicama. zatražili su od svih svojih dobavljača da odmah reguliraju situaciju s radnicima, a poručili su i da će u suradnji s brazilskim Ministarstvom rada raditi na jačanju mreže dobavljača, i pokušati spriječiti slične događaje u budućnosti. (Bankamagazin / Net.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here