Zbog suše uranila berba grožđa

76

berba-grozda-midiU Hrvatskoj se uzgaja 31 sorta vinskoga grožđa, a najzastupljenije su graševina, malvazija istarska i plavac mali. Računa se da bi trebalo proizvoditi godišnje 1000 vagona graševine te 500 vagona malvazije i plavca malog

Ovih je dana počela berba grožđa koja je mogla biti vrlo dobra da nije bilo najprije nevremena, ali sad i velike suše, koje je više pogodilo vinograde u Dalmaciji i Istri nego u Slavoniji. Naime, vinogradi u Dalmaciji, posebno na otocima, imaju manje zemlje pa vinova loza ne može dulje izdržati bez vlage i kiše, koje ove godine, posebice u ljetnim mjesecima, nije bilo dovoljno.

U Hrvatskoj se uzgaja 31 sorta vinskoga grožđa, a najzastupljenije su graševina, malvazija istarska i plavac mali. Računa se da bi trebalo proizvoditi godišnje 1000 vagona graševine te 500 vagona malvazije i plavca malog. Te tri sorte čine gotovo 50 posto domaće proizvodnje grožđa, odnosno vina, dok ostalih 28 sorta nije zastupljeno s više od 3 posto.

Prema prirodnim uvjetima za uzgoj vinove loze, zastupljene su dvije regije – kontinentalna i primorska Hrvatska s 13 podregija.

Proizvodnja vina godinama je bila približno ista ili veća od domaćih potreba, koje su pak u posljednja dva do tri desetljeća gotovo prepolovljene. Sada prosječna godišnja potrošnja vina u Hrvatskoj iznosi 16 litara, a piva oko 80 litara.

U drniškom kraju u pripremi je berba grožđa na plantaži Dalmacijavina u Petrovu polju. Ta je plantaža grožđa jedna od najvećih u Dalmaciji te se prostire na 215 hektara. Berba će najprije početi na oko 40 hektara posađenih sortom merlot, a potom će se brati sorte koje kasnije dozrijevaju.

S obzirom na ovogodišnje klimatološke uvjete, urod je zadovoljavajući. I slador i kiseline u grožđu upućuju na dobru kvalitetu grožđa, koje bi trebalo dati i kvalitetno vino.

Tehnološki, zrno je spremno za berbu, a jedinica sladora merlota kreće se od 19,5 do 20 gradi. Visoki slad grožđa povećava i visoku kvalitetu vina. Drniški pogon Dalmacijavina i ove će godine otkupljivati višak grožđa isključivo s drniško-prominskog vinogorja i od proizvođača upisanih u Upisnik poljoprivrednih proizvođača. Grožđe će se otkupljivati po jedinici sladora, i to po tri cijene, koje će se utvrditi naknadno.

Pod vinovom lozom u Istri nalazi se 10.000 hektara zemljišta. Najznačajnija sorta grožđa je istarska malvazija, a valja spomenuti i vrlo uspješni chardonnay te bijeli muškat, koji u Istri zovu momjanski mušakat.

Više od 60 posto vina proizvedenog u Istri završava u turističkoj potrošnji, što je dokaz da kvalitetna vina, nakon potvrde na brojnim međunarodnim izložbama, lakše pronađu put do tržišta.

Iločki podrumi će s vlastitih 300 hektara i 500 hektara vinograda u kooperaciji ove godine ubrati između 7 i 8 milijuna kilograma grožđa te proizvesti između 4,5 i 5 milijuna litara vina.

U berbi će ove godine biti angažirano gotovo dvostruko više sezonskih radnika nego lani, njih 110, te oko 160 zaposlenika Dalmacijavina. Za razliku od ranijih godina kada se sezonskim radnicima plaćalo po kilogramu ubranoga grožđa, ove godine oni se zapošljavaju na određeno vrijeme, a dnevnica im je od 140 do 150 kuna.

Na otoku Krku spojili su dane vina sa turizmom. Tako su nakon uspješno održanog Festivala žlahtine u sklopu manifestacije “Popi’ i pojedi!”, ovaj vikend u Vrbniku održali tradicionalno vinsko događanje – Dani vina otoka Krka.

U dva dana programa posjetitelji će imati priliku degustirati vrhunska vina iz lokalne ponude, razgledati izložbu vinogradarske i vinarske opreme, poslušati stručno predavanje i družiti se s vinarima iz Primorsko-goranske županije.

“Vrlo smo zadovoljni realiziranim programima u sklopu manifestacije “Popi’ i pojedi!” budući da smo imali odličan odaziv domaćih i inozemnih gostiju. To nam je putokaz i poticaj za dodatno proširenje sadržaja u budućim izdanjima manifestacije, a sve radi pozicioniranja Vrbnika kao eno-gastro destinacije”, kaže Sanja Polonijo, direktorica Turističke zajednice Općine Vrbnik. (Vjesnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here