Agrokor – najbolja hrvatska tvrtka u regiji

34

drazen-nimcevic-ivica-kresic-deloitte-midiKao i lani, najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi top 500 Srednje Europe je Agrokor, koncern koji je na regionalnoj listi zauzeo 28. mjesto.

Istaknuli su to predstavnici konzultantsko-revizorske kuće Deloitte koja je, u suradnji s poslovnim tjednikom Liderom, predstavila projekt 500 najvećih kompanija na području Srednje Europe.

Agrokor slijedi Ina koja se plasirala na 30. mjesto, u bankarskom sektoru Zagrebačka banka koja se plasirala na 11. mjesto najjačih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja na najvišem mjestu Croatia osiguranje.

Projekt se provodi po peti put, a cilj je bio formirati liste 500 najvećih tvrtki, 50 najvećih banaka i 50 najvećih osiguravatelja. Ove se godine na listi najvećih našlo 13 hrvatskih tvrtki, tri manje u odnosu na 2009., što predstavlja 2,6 posto od ukupnog broja tvrtki na listi.

“Manji broj hrvatskih tvrtki mogu biti indikator da je oporavak nešto sporiji nego u ostalim zemljama. Trend sporijeg oporavka u Hrvatskoj u 2010., nastavlja se i u 2011. Naime, što ste sjevernije u ovoj regiji, oporavak je brži, dok su južnije zemlje još uvijek u ranoj fazi oporavka. Hrvatskoj će ići na ruku skori ulazak u EU jer će značajno porasti interes europskih kompanija za ulaganjem”, objasnio je Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.

S druge strane, ukupni prihodi koje su prošle godine zabilježile najveće srednjoeuropske tvrtke povećao se za 14 posto u odnosu na 2009., što je posljedica izlaska kompanija iz krize.

Na cjelokupnoj ljestvici, nastavio je Krešić, 80 posto tvrtki je prijavilo rast prihoda, dok je pad prihoda u odnosu na 2009. zabilježilo 19 posto tvrtki.

Dominira energetski sektor sa 148 tvrtki koji je zabilježio veliki rast, ponajviše zbog značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata prošle godine, te dominira i među prvih deset tvrtki.

Kao i prijašnjih godina prvo mjesto drži poljski naftni gigant PKN Orlen. Poljska je ujedno i najveće gospodarstvo i njenih 173 kompanija se našlo na listi.

Slijede mađarski Mol te češka Škoda. Drugi najzastupljeniji je sektor robe široke potrošnje u kojem se plasiralo 138 tvrtki, dok primjerice sektor građevinarstva i nekretnina sa svojih 11 tvrtki pokazuje značajan utjecaj recesije.

Pogledaju li se hrvatske tvrtke na listi, nastavio je direktor u Odjelu za porezno savjetovanje Dražen Nimčević, one uglavnom dolaze iz sektora energetike, robe široke potrošnje i telekomunikacija.

Uz Agrokor, Ina i HEP grupu, važno je spomenuti i grupu Hrvatski telekom koja je ostvarila najveću neto dobit od 251 milijuna eura.

Iako peta hrvatska tvrtka daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki, dok je HEP s 200 milijuna eura neto dobiti bio drugi najprofitabilniji.

Novo plasirani je Mercator-H s rastom prihoda od prodaje u 2010. za 32 posto u odnosu na 2009. što je rezultat akvizicije Getroa. Uz njega se pojavio i Prirodni plin kao novo plasirani, a s liste su nestali Vindija, Adris, Končar, Tisak, Pliva i Hypo banka.

Vezano za financijski sektor, Luka Babić, viši suradnik u Odjelu za financijsko savjetovanje, istaknuo je da najveći broj banaka dolazi iz Poljske, Češke i Mađarske, a kao razlog je naveo razvijenost tog bankarskog tržišta i koncentraciju banaka. Hrvatska je lista nepromijenjena. Zagrebačku banku s tradicionalno najvišim mjestom, slijede PBZ, Erste i RBA Hrvatska.

Slična je priča i s osiguravateljima među kojima Poljaci i Česi drže prva tri mjesta. Na hrvatskom tržištu najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, slijede Euroherc te Allianz osiguranje.

“Kod osiguravatelja je primjetan pad premije i tržište osiguranja je dosta osjetljivo na gospodarska kretanja. Tako je hrvatsko tržište padalo po stopi od dva posto”, istaknuo je Babić. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here