Agrokor – najbolja hrvatska tvrtka u regiji

drazen-nimcevic-ivica-kresic-deloitte-midiKao i lani, najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi top 500 Srednje Europe je Agrokor, koncern koji je na regionalnoj listi zauzeo 28. mjesto.

Istaknuli su to predstavnici konzultantsko-revizorske kuće Deloitte koja je, u suradnji s poslovnim tjednikom Liderom, predstavila projekt 500 najvećih kompanija na području Srednje Europe.

Agrokor slijedi Ina koja se plasirala na 30. mjesto, u bankarskom sektoru Zagrebačka banka koja se plasirala na 11. mjesto najjačih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja na najvišem mjestu Croatia osiguranje.

Projekt se provodi po peti put, a cilj je bio formirati liste 500 najvećih tvrtki, 50 najvećih banaka i 50 najvećih osiguravatelja. Ove se godine na listi najvećih našlo 13 hrvatskih tvrtki, tri manje u odnosu na 2009., što predstavlja 2,6 posto od ukupnog broja tvrtki na listi.

“Manji broj hrvatskih tvrtki mogu biti indikator da je oporavak nešto sporiji nego u ostalim zemljama. Trend sporijeg oporavka u Hrvatskoj u 2010., nastavlja se i u 2011. Naime, što ste sjevernije u ovoj regiji, oporavak je brži, dok su južnije zemlje još uvijek u ranoj fazi oporavka. Hrvatskoj će ići na ruku skori ulazak u EU jer će značajno porasti interes europskih kompanija za ulaganjem”, objasnio je Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.

S druge strane, ukupni prihodi koje su prošle godine zabilježile najveće srednjoeuropske tvrtke povećao se za 14 posto u odnosu na 2009., što je posljedica izlaska kompanija iz krize.

Na cjelokupnoj ljestvici, nastavio je Krešić, 80 posto tvrtki je prijavilo rast prihoda, dok je pad prihoda u odnosu na 2009. zabilježilo 19 posto tvrtki.

Dominira energetski sektor sa 148 tvrtki koji je zabilježio veliki rast, ponajviše zbog značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata prošle godine, te dominira i među prvih deset tvrtki.

Kao i prijašnjih godina prvo mjesto drži poljski naftni gigant PKN Orlen. Poljska je ujedno i najveće gospodarstvo i njenih 173 kompanija se našlo na listi.

Slijede mađarski Mol te češka Škoda. Drugi najzastupljeniji je sektor robe široke potrošnje u kojem se plasiralo 138 tvrtki, dok primjerice sektor građevinarstva i nekretnina sa svojih 11 tvrtki pokazuje značajan utjecaj recesije.

Pogledaju li se hrvatske tvrtke na listi, nastavio je direktor u Odjelu za porezno savjetovanje Dražen Nimčević, one uglavnom dolaze iz sektora energetike, robe široke potrošnje i telekomunikacija.

Uz Agrokor, Ina i HEP grupu, važno je spomenuti i grupu Hrvatski telekom koja je ostvarila najveću neto dobit od 251 milijuna eura.

Iako peta hrvatska tvrtka daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki, dok je HEP s 200 milijuna eura neto dobiti bio drugi najprofitabilniji.

Novo plasirani je Mercator-H s rastom prihoda od prodaje u 2010. za 32 posto u odnosu na 2009. što je rezultat akvizicije Getroa. Uz njega se pojavio i Prirodni plin kao novo plasirani, a s liste su nestali Vindija, Adris, Končar, Tisak, Pliva i Hypo banka.

Vezano za financijski sektor, Luka Babić, viši suradnik u Odjelu za financijsko savjetovanje, istaknuo je da najveći broj banaka dolazi iz Poljske, Češke i Mađarske, a kao razlog je naveo razvijenost tog bankarskog tržišta i koncentraciju banaka. Hrvatska je lista nepromijenjena. Zagrebačku banku s tradicionalno najvišim mjestom, slijede PBZ, Erste i RBA Hrvatska.

Slična je priča i s osiguravateljima među kojima Poljaci i Česi drže prva tri mjesta. Na hrvatskom tržištu najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, slijede Euroherc te Allianz osiguranje.

“Kod osiguravatelja je primjetan pad premije i tržište osiguranja je dosta osjetljivo na gospodarska kretanja. Tako je hrvatsko tržište padalo po stopi od dva posto”, istaknuo je Babić. (Lider)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *