EBRD kreditira Agrokor s pet milijuna eura

83

mislav-galic-zsuzsanna-hargitai-largeSredstva će se koristiti za izgradnju bioplinskog postrojenja

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Agrokoru zajam od pet milijuna eura koji će se iskoristiti za financiranje projekta proizvodnje bioplina, priopćeno je danas iz Agrokora.

Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj koji obuhvaća izgradnju kombiniranog pogona za proizvodnju toplinske i električne energije, pri čemu će se kao primarno gorivo koristiti bioplin.

Iz Agrokora navode kako će se sredstva od EBRD-ova zajma iskoristiti za kupnju i instaliranje pogona bioplina te opreme za sterilizaciju i pročišćavanje vode. dovršenje projekta očekuje se u rujnu 2012. godine i bit će u potpunosti usklađen s propisima EU o zaštiti okoliša.

Pogon, koji će biti lociran u Gradecu, 40 km od Zagreba, kao gorivo će koristiti organski otpad, odnosno nusproizvode Agrokorove djelatnosti proizvodnje hrane. Imat će kapacitet proizvodnje od 1 MW električne energije, koja će se isporučivati u hrvatsku mrežu za opskrbu električnom energijom, a proizvodit će i do 1 MW toplinske energije.

Izgradnja objekta za proizvodnju bioplina u Gradecu prvi je korak u Agrokorovim strateškim planovima za razvoj više sličnih projekata s ukupnim kapacitetom proizvodnje do 30 MW.

“Investiranje u energetsku efikasnosti i obnovljivu energiju, kao i unaprjeđivanje raznolikosti izvora opskrbe energijom prioritet je za EBRD. Oduševljeni smo što smo dio ovog pionirskog projekta za Hrvatsku. Pokazat ćemo komercijalnu održivost bioplinskih projekata u sektoru agribiznisa te postaviti visoke standarde efikasnosti na tome području, koji će poslužiti kao odličan primjer kako za agribiznis, tako i za sektor obnovljive energije”, rekla je Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu hrana, dodao je kako je izgradnja ovog pogona ujedno i prilika da Agrokor pokaže kako investicije u bioplinska postrojenja imaju veliki potencijal, kako u redukciji troškova, tako i u efikasnom iskorištavanju nusproizvoda.

EBRD ima dugogodišnju suradnju s Agrokorom, podržavši ranije različite investicije koje je kompanija imala u Hrvatskoj i susjednim zemljama, ističu iz hrvatske kompanije.

Od početka poslovanja u Hrvatskoj EBRD je investirao više od 2,5 milijardi eura u domaće gospodarstvo, dok je u sektoru agribiznisa u više od 440 projekata diljem središnje i istočne Europe te Zajednice Neovisnih Država dosad uložio više od 6,8 milijardi eura.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here