Energetski napitci: Napitak za raketni pogon

129

energetski-napici-limenke-midiUmorni ste, nedostaje vam snage ili se jednostavno želite osvježiti? Jedno od rješenja svakako je posegnuti za bočicom hladnog energetskog napitka koje će vas barem privremeno razbuditi, podići razinu energije te vas okrijepiti

Kao što se i iz samog naziva može zaključiti, radi se o pićima u čijem se sastavu nalaze tvari koje su dodatni izvor energije za organizam.

To su gazirana bezalkoholna pića koja sadrže povećanu količinu šećera kao izvor energije, kofein te neke druge djelatne tvari kao što su taurin, guarana i B vitamin, čije je djelovanje stimulirajuće na organizam.

Proizvođači energetskih napitaka tvrde da njihovi proizvodi mogu povećati tjelesnu izdržljivost, mentalnu budnost, koncentraciju i brzinu reakcije te stimulirati metabolizam i poboljšati eliminaciju otpadnih tvari iz organizma.

Energetska pića najčešće pijemo kad smo izloženi povećanom umnom ili tjelesnom radu, a najčešće ih konzumiraju učenici, studenti, sportaši te radoholičari.

SVE POPULARNIJI
Kategorija energetskih napitaka je u zadnjih 12 mjeseci (kolovoz 2010. – srpanj 2011.), na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i otvorenih tržnica), ostvarila prodaju od 1,2 milijuna litara, što je za 18% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

energetski-napici-kolicinska-prodaja-grafVrijednosna prodaja iznosila je 50,6 milijuna kuna, što je za 11,5% više u odnosu na isti period godine ranije. Također, važno je naglasiti kako je kategorija energetskih napitaka sezonalna te najbolje rezultate ostvaruje u ljetnim mjesecima.

Najčešća podjela energetskih napitaka je na one s dodatkom šećera (96% ukupne količinske prodaje kategorije), i na one bez dodatka šećera na koje otpada 4% udjela.

Prema veličini pakiranja, najzastupljeniji su proizvodi do 250 ml (81% ukupne količinske prodaje), zatim pakiranja 331-449 ml (17%), dok pakiranja od 251 do 330 ml (2%) i pakiranja od 500 i više ml (1%) čine tek mali dio kategorije.

U trgovinama energetske napitke nalazimo najčešće u pojedinačnim pakiranjima (89% količinske prodaje), zatim u pakiranjima od četiri4 proizvoda (10%), dok pakiranja od šest proizvoda čine tek 1% ukupne količinske prodaje kategorije.

GLAVNE ROBNE MARKE SU…
Vodeći proizvođač prema količinskom udjelu u kategoriji (s pripadajućim proizvođačkim robnim markama), u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom tržištu je uvjerljivo Red Bull (Red Bull), a slijede ga Coca-Cola Company (Burn) i privatne robne marke.

U obrtaju kategorije na hrvatskom su tržištu u nešto manjem opsegu  prisutni su i Neniko (Big Bill), Pfanner (Energia), Knjaz Miloš (Guarana), Sinalco International (Sinalco) te Bat Beverage (Mad Bat).

Najvažniji kanal prodaje za kategoriju energetskih napitaka su benzinske postaje (23% ukupne količinske prodaje), zatim slijede supermarketi (23%), i hipermarketi (19%).

Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m²), i srednje trgovine mješovitom robom (41-100 m²), podjednako su bitne te svaka čini 13% prodaje. Male trgovine mješovitom robom (do 40 m²) nose 5% prodaje, a kiosci 4% ukupne prodaje kategorije.

Uzevši u obzir da je sezona godišnjih odmora gotova, da se bliži kraj godine te kako mnogi od nas pokušavaju ostvariti poslovne ciljeve za tekuću godinu i osmisliti poslovne poteze i strategije za sljedeću, pravo je vrijeme da se oboružate zalihom energetskih napitaka!

energetski-napici-ruke-wide

TKO TREBA IZBJEGAVATI ENERGETSKE NAPITKE
Brojna zdravstvena istraživanja u mnogim zemljama ukazuju na štetno djelovanje energetskih napitaka u smislu porasta krvnog tlaka i promjena na krvožilnom sustavu. Tako je Europska agencija za sigurnost hrane usvojila znanstveno mišljenje o granici sigurnosti konzumiranja energetskih napitaka. Za redovite srednje i velike potrošače energetskih napitaka prosječno 125 ml (0,5 limenke), do 350 ml (1,4 limenke), po osobi na dan ne predstavlja zdravstveni rizik. Brojne su države, a između ostalih i Hrvatska, izdale upozorenje na energetskim napicima da se ne preporučuje konzumiranje osobama osjetljivim na kofein, oboljelima od šećerne bolesti, trudnicama i djeci, niti se smiju miješati s alkoholom.
•    Djeca mlađa od 16 godina zbog visokog sadržaja kofeina (utječe na rast mozga) i šećera.
•    Starija djeca i mladi ljudi trebaju biti oprezni kod konzumiranja energetskih napitaka.
•    Trudnice osobito u prva tri mjeseca trudnoće, jer prevelika količina kofeina može dovesti do povećanog rizika od pobačaja i rođenja djeteta niske porođajne težine.
•    Osobe koje konzumiraju alkoholna pića.
•    Aktivni sportaši – za razliku od sportskih napitaka, kao što su Gatorade koji nadoknađuje izgubljene minerale i vodu za vrijeme treninga.
•    Osobe s bolešću srca.
•    Osobe osjetljive na kofein.
Izvor: www.zdravobudi.hr


KRISTINA VRDELJA

nielsen-logo-small

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here