Hrvatske kompanije u 2010. prve po akvizicijama u jugoistočnoj Europi

27

droga-kolinska-ulaz-ftdAkvizicija Droga Kolinske koju je provela Atlantic Grupa, u vrijednosti od 243 milijuna eura, bilo je najveće preuzimanje u 2010. godini u cijeloj srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi, pokazuju podaci konzultantske kuće Roland Berger

Hrvatske kompanije prošle su godine bile najaktivniji preuzimači u jugoistočnoj Europi (JIE) s 15 akvizicija ukupne vrijednosti 403 milijuna eura, pri čemu je prošlogodišnja akvizicija Droga Kolinske koju je provela Atlantic Grupa, u vrijednosti od 243 milijuna eura, ujedno bilo najveće preuzimanje u 2010. godini u cijeloj srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi (JIE).

Pokazala je to najnovija studija “Spajanja i preuzimanja u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi u 2010.” koju četvrtu godinu za redom objavljuje konzultantska kuća Roland Berger.

Podaci studije, međutim, istodobno pokazuju da u usporedbi sa zapadnom i srednjoistočnom Europom, tržište JIE i dalje karakteriziraju stagnacija broja preuzimanja i spajanja te znatno manji iznosi transakcija.

Studija donosi i usporedne podatke provedenih spajanja i preuzimanja u JIE regiji za razdoblje od 2000. do 2010. godine.

Najaktivnije tržište u tom razdoblju bilo je bugarsko gdje je ostvareno sveukupno 243 spajanja i preuzimanja vrijednih 13,4 milijardi eura. Drugo mjesto, sa 135 sklopljenih ugovora, ukupno vrijednih 7,5 milijardi eura, zauzela je Hrvatska.

S druge strane, Slovenija i Srbija bile su najaktivniji preuzimači u regiji u promatranom razdoblju.

“Najatraktivniji sektori za spajanja i preuzimanja u jugoistočnoj Europi u 2010. godini bili su mediji i industrija zabave te sektor robe široke potrošnje, dok su telekomunikacijski i financijski sektor izgubili nekadašnji dominantni položaj. Većina investitora također dolazi iz sektora robe široke potrošnje te bankarstva i financija”, istaknuo je izvršni direktor zagrebačkog ureda Roland Berger Vladimir Preveden.

Prva Rusija
Dok je u zapadnoj Europi lani zabilježen pad vrijednosti preuzimanja i spajanja od 12 posto, srednjoistočna regija prva pokazuje znakove oporavaka od krize, pa prošle godine bilježi 16-postotni rast. No, to je tek trećina realiziranih vrijednosti iz 2007. godine, napominje se.

Prema podacima iz studije, od 2000. do 2010. Rusija je bila najveće tržište preuzimanja i spajanja jer se ondje realiziralo 57 posto ukupne vrijednosti transakcija u SIE regiji.

Slijede je Turska, Poljska i Češka. Svoju dominantnu poziciju Rusija je potvrdila i kao najaktivniji preuzimač u regiji ostvarivši najviši prihod od akvizicija, 256 milijardi eura ili 79 posto vrijednosti svih ugovora.

Većina investicija u SIE regiji, njih 43 posto, ostvareno je u sektoru energetike, a studija je pokazala trend konsolidacije u sektoru telekomunikacija – 20 posto akvizicija regije u 2010. godini realizirano je upravo na tom području, navodi se u studiji. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here