Kineska hibridna riža mogla bi ublažiti glad u svijetu

51

hibridna-riza-kina-zetva-large-midiKina je ponovno srušila svjetski rekord u prinosu hibridne riže koji sada iznosi 13,9 tona po hektaru

U ponedjeljak su autoriteti provincije Hunan objavili kako je hibridna riže nazvana DH2525 u toj provinciji nadmašila cilj koji je Kina postavila 2004. godine za 0,4 tone po hektaru, te tako s prinosom od 13,9 tona postavila novi svjetski rekord, piše China Daily.

Hibridnu je rižu križanjem različitih vrsta razvio vodeći kineski agrikulturni stručnjak Yuan Longpin. Osamdesetogodišnji Longpin, koji je prvu kinesku hibridnu rižu uzgojio još 1974., zajedno sa svojim timom već je nekoliko puta rušio svjetski rekord u prinosu hibridne riže, a urodu od 15 tona po hektaru nada se za svoj 90-ti rođendan.

prinos-rize-2000-2011-grafNa konferenciji za medije u ponedjeljak Longpin je izjavio kako ovaj uspjeh pokazuje da je Kina vodeća zemlja svijeta u uzgoju hibridne riže, a istraživač Kineske akademije agrikulturnih znanosti izjavio je za China Daily kako će ovo povećanje outputa zemlji dati pouzdanje u održavanje samoodrživosti u proizvodnji riže i sličnih kultura kao i pomoći redukciji siromaštva u svijetu.

Naime, više od 50% svjetske populacije i oko 60% Kineza jede rižu. Istovremeno prema podacima UN-a u 2010. bilo je više od 900 milijuna ljudi suočenih s problemom gladi, odnosno 100 milijuna više nego 1995. godine, pa bi povećanje prinosa ove važne namirnice moglo povećati isplativost uzgoja i povećati globalnu ponudu ta tako možda i ublažiti glad u zemljama pogođenima siromaštvom i oskudicom hrane.

Do 2009. hibridna je riža, među ostalim, bila zasađena u Indiji, Vijetnamu i SAD-u te je pokrivala površinu od 3 milijuna hektara, a njezin prosječni godišnji prinos stabilno se povećava iz godine u godinu. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here