Prodaja Mercatora: Zamka za Agrokor u informacijskom memorandumu

28

mercator-supermarket-ftdOd zainteresiranih kupaca traži se da potpišu informacijski memorandum koji sadrži odredbu koja im u slučaju neuspješnog natječaja brani da daju ponudu za preuzimanje Mercatora u idućih 18 mjeseci. Agrokor to ne želi potpisati, pišu Finance

Iz kruga savjetnika Uprave Mercatora u procesu prodaje udjela u kompaniji moglo se posljednjih dana čuti da slovenski trgovački lanac neće biti prodan Agrokoru, od kojeg se očekuje da će predati najbolju ponudu, ako hrvatska kompanija ne potpiše informacijski memorandum. U kojem je “zamka”.

Informacijski memorandum, u kojem su zainteresirani kupci dobili javne i neke tajne informacije o poslovanju Mercatora, sadržavao je i posebnu odredbu koja je potpisnicima, u slučaju da ne bude izabran niti jedan ponuđač ili ako prodajni postupak bude prekinut, branila da daju ponudu za preuzimanje u idućih 18 mjeseci.

Agrokor, kojem se žuri preuzeti Mercator, takvu odredbu ne želi potpisati, pišu Finance.

U Agrokoru procjenjuju da Mercator toliko dobro poznaju da im ne trebaju podaci o njegovu poslovanju.

Koncern Ivice Todorića potpisao je s prodavateljima – bankama, grupom Laško i s nekoliko manjih vlasnika – poseban informacijski memorandum te jedan oblik izjave o čuvanju poslovne tajne.

U njemu se Agrokor obvezao da će poštivati postupak, odnosno da će neobvezujuću ponudu predati do idućeg ponedjeljka, 17. listopada.

Finance podsjećaju da su u Agrokoru rekli kako su spremni ponudu predati odmah, ali da će pričekati do kraja roka određenog natječajem.

Potpisivanje sporazuma s Agrokorom znači da su banke doista spremne prodati većinski udjel u slovenskom trgovačkom lancu, procjenjuju analitičari.

Banke su dionice Mercatora stekle slomom Infond Holdinga, čiji je vlasnik bio Boško Šrot, i Istrabenza. Mercator se sada prodaje po osmi put, podsjeća list.

Slovenski Dnevnik navodi da je podatke iz informacijskog memoranduma podiglo deset zainteresiranih kupaca, među kojima je i francuski Leclerc, koji ima trgovačke centre u Sloveniji.

Upućeni tvrde da je organizacija francuskog lanca potpuno drugačija, po uzoru na “zadruge”, tako da je vjerojatno riječ o pokušaju da se bolje upozna konkurent.

Ostalih osam zainteresiranih su investicijski fondovi, među kojima je i jedan portugalski koji je zanimaju prije svega za nekretnine. U Mercatoru procjenjuju da u vlasništvu imaju nekretnine vrijedne gotovo 500 milijuna eura koje bi se mogle iznajmljivati.

Finance navode da će Agrokor za dionicu Mercatora ponuditi 221 euro, isti iznos koji je nudio u svojoj proljetnoj ponudi. Investicijski fondovi su tada nudili znatno manje, najviše 170 eura po dionici. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here