Amerikanci u krizi sve više vole voće i povrće

20

racun-povrce-kupac-midiOd 2007.-2010. realna potrošnja u SAD-u pala je 8 posto. Manje se troši na odjeću, alkohol, duhanske proizvode i automobile, no ima i pozitivnih trendova

Građani SAD-a su u razdoblju između 2007.-2010. trošili manje na hranu i odjeću, a više na režijske račune i zdravstvo (vidi sliku), podaci su Statističkog ureda za rad koje prenosi The Economist.

U navedenom razdoblju, prosječna godišnja potrošnja obitelji, odnosno kućanstva ili osoba koja živi sama i financijski je neovisna, pala je 3,1 posto, odnosno na 48,11 dolara.

Prosječne cijene u istom razdoblju, porasle su za 5,2 posto, tako da je realna potrošnja u Americi zapravo pala za 8 posto.

Iako je globalna ekonomska kriza znatno reducirala životni standard stanovništva, u nedostatku financijskih sredstava očituju se i neke pozitivne i zdravstveno te ekološki poželjne odluke.

Naime, uz pad potrošnje na odjeću i hranu, pala je također realna potrošnja duhanskih proizvoda 23 posto, a razlog tome vjerojatno je porast cijene nikotina u navedenom periodu za čak 46 posto.

Pala je potrošnja i alkoholnih proizvoda, goriva, automobila te kućanskog namještaja i opreme.

S druge strane, Amerikanci više troše na kupovinu voća i povrća (rast 9 posto) te na kupovinu igračaka, ljubimaca i hobija. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here