BiH: Mercator i Drvopromet potpisali ugovor o strateškom partnerstvu

61

dp-marketi-midiDruštva Drvopromet Sarajevo i Mercator-BH Sarajevo potpisali su 20. listopada ugovor o strateškom partnerstvu.

Prema ugovoru Mercator-BH od Drvoprometa preuzima u dugoročni poslovni zakup 63 trgovačka objekta “DP Marketi”, na području Sarajeva i više gradova Bosne i Hercegovine, ukupne prodajne površine veće od 24.000 kvadratnih metara, prenosi portal Sarajevo-x.com.

Preuzimanje uključuje i kupovinu zaliha, opreme, zapošljavanje radnika Drvoprometa, kao i suradnju na komercijalnom i veleprodajnom području.

“Strateško povezivanje s Mercatorom za nas predstavlja izuzetno važno partnerstvo. Naš brend DP Marketi već dugi niz godina uspješno posluje na tržištu Bosne i Hercegovine pa je povezivanje s Mercatorom logičan strateški korak k ostvarenju bolje konkurentnosti”, izjavio je predsjednik Uprave Drvoprometa Jakup Mešević.

Ugovor će stupiti na snagu kada ovo spajanje odobri Konkurencijsko vijeće BiH. U Drvoprometu su sarajevskom Oslobođenju kazali kako je zahtjev već proslijeđen Vijeću, a rok za odgovor je 90 dana.

Direktorica sektora za marketing i odnose s javnošću Mercatora BH, Indira Hećimović, kazala je da je Mercator, prema posljednjim podacima, a prije potpisivanja sporazuma s Drvoprometom, bio treći trgovački lanac po tržišnom udjelu u BiH. Pritom nije mogla reći koje mjesto će zauzimati nakon preuzimanja DP-a.

Tržišni udio domaćih trgovačkih lanaca na maloprodajnom tržištu BiH do sada je bio oko dva posto, a preuzimanjem Drvoprometa od strane Mercatora taj udio je pao na oko jedan posto, kazali su Oslobođenju u Grupaciji trgovačkih lanaca pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Grupa Mercator trenutno zapošljava oko 24.000 zaposlenika na tržištima Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Bugarske i Albanije, s godišnjim prihodom od 2,7 milijardi eura, a namjerava se proširiti i na tržišta Kosova i Makedonije.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here