Carrefour u 2011. očekuje pad dobiti za 20 posto

35

carrefour-hipermarket-ftdFrancuski Carrefour, najveći trgovac na svijetu poslije Walmarta, s ukupno ostvarenih 22,8 milijardi eura bruto prodaje u trećem je tromjesečju zabilježio porast od 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Trgovac je u priopćenju izdao i svoje četvrto upozorenje u isto toliko mjeseci kazavši kako očekuje pad operativne dobiti za 20 posto, u usporedbi s oko 15 posto koliko je iznosila ranija procjena.

Na domaćem francuskom tržištu, koje zauzima oko 40 posto ukupne svjetske prodaje, Carrefour je, ako se isključi segment benzinskih crpki, u trećem kvartalu ostvario slabiji prodajni rezultat za 1,9 posto.

Drugdje u zapadnoj Europi, gospodarska nesigurnost utjecala je na raspoloženje potrošača u Italiji i Španjolskoj, dok je Belgija potvrdila svoj oporavak.

U Španjolskoj, Carrefourovom trećem najvećem tržištu, prodaja u hipermarketima na godišnjoj razini pala je za 3,7 posto, ako se isključi prodaja naftnih derivata, a najveći pad zabilježen je u sektoru neprehrane s 11,6 posto.

U Italiji je prodaja u hipermarketima, bez naftnih derivata, pala za 4,3 posto, dok se u Belgiji, istodobno, prodaja na godišnjoj razini oporavila i završila u plusu od 1,9 posto.

S druge strane, trgovac je zabilježio snažan rast prihoda na tržištima u nastajanju. Prodaja u Latinskoj Americi porasla je za 10,2 posto. U Brazilu, Carrefourovom drugom najvećem tržištu u svijetu, prodaja je porasla za 5,7 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Na najvećem azijskom tržištu, u Kini, prodaja Carrefoura na godišnjoj je razini manja za 1,7 posto.

“Carrefour je ostvario razmjerno stabilnu prodaju u trećem tromjesečju u uvjetima pogoršanih gospodarskih prilika koje su imale negativan odraz na osobnu potrošnju. Prodaja je nastavila rasti na tržištima u nastajanju, uz solidan nastup u Latinskoj Americi, osobito Brazilu, te je nastavljeno daljnje širenje u Kini. Sveukupno, u zapadnoj Europi naša se prodaja držala relativno dobro. U Francuskoj, gdje je ostvarena slabija prodaja na godišnjoj razini, odlučno smo započeli s provedbom akcijskog plana (“Reset”) kako bi povratili zamah našem sektoru hipermarketa. Suočeni sa sve nesigurnijim ekonomskim okružjem postupili smo razborito i korigirali predviđeni pad operativne dobiti u 2011. godini na 15 do 20 posto”, komentirao je poslovne rezultate izvršni direktor Carrefoura Lars Olofsson.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here