Istječe rok za prikupljanje ponuda za Mercator

18

mercator-dd-dunajska-cesta-ljubljana-ftdPonudu su do sada navodno dali samo financijski igrači, uključujući investicijske fondove Mid Europa, Warburg Pincus i TPG

Londonska investicijska banka ING, savjetnik pri prodaji većinskog udjela u slovenskom Mercatoru, još danas prikuplja neobvezujuće ponude za taj trgovački lanac.

Nakon natječaja uslijedit će pregovori s najboljim ponuđačem ili s više njih. Slovenski mediji javljaju kako su ponudu do sada dali samo financijski igrači, uključujući investicijske fondove Mid Europa, Warburg Pincus i TPG.

Neslužbene informacije govore da je gotovo sigurno da će se za 50,03 posto Mercatora natjecati i Agrokor. Posljednjih mjeseci u postupak se, prema pisanju Financa, uključilo više lobista bliskih vladi na odlasku ponajprije njenom najtvrđem orahu kad je u pitanju prodaja slovenskog vlasništva – ministru financija Francu Križaniču. Investicijskim i nekretninskim je fondovima Mercator zanimljiv uglavnom zbog svojih nekretnina.

U petak je izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Agrokora, Damir Kuštrak, rekao kako će ta kompanija još odlučiti hoće li podnijeti ponudu. “Ovo pitanje sada analiziramo, pripremamo. Pred nama je dugi vikend, a do ponedjeljka će odluka biti donesena”, izjavio je Kuštrak.

Agrokor će, prema informacijama Financa, za dionicu Mercatora ponovno ponuditi 221 euro, koliko je njegova ponuda iznosila i na prethodnom natječaju. Navodno financijeri Agrokora (Erste, Raiffeisen, Deutsche Bank, Societe Generale, Intesa Sanpaolo, Unicredit, Mediobanca, UBS te EBRD, koja je već vlasnica Agrokora, te fond Svjetske banke IFC), negoduju nad tako visokom ponuđenom cijenom jer bi za kupnju svih dionica Mercatora trebalo izdvojiti 832,14 milijuna eura.

Za očekivati je da će ponude fondova biti niže od Agrokorove jer je tako bilo i na prethodnom natječaju. Najbolji ponuđači su bili fondovi Mid Europa Partners i Warburg Pincus. Prvi je ponudio između 155 i 170 eura, a drugi 165 eura.

Poznavatelji prilika tvrde kako će sada biti još niže, dok iz Agrokorova tabora poručuju kako oni svoju ponudu neće snižavati. Agrokorov interes treba gledati prije svega u svjetlu konsolidacije trgovačke branše na Balkanu jer će Mercator i Konzum u budućnosti biti atraktivnije mete za preuzimanje.

Potvrđuje to i činjenica da se na ovaj natječaj za Mercator nije odazvala niti jedna trgovačka kompanija. Dokumentaciju je podigao samo francuski Leclerc.

Savjetnik za prodaju ING će nakon pregleda ponuda na nastavak pregovora pozvati najbolje ponuđače. Ako će raskorak među ponudama biti prevelik, nije isključen ni poziv samo jednom – najboljem.

Načelno, ponuđači prije davanja obvezujuće ponude imaju pravo na dubinsko snimanje Mercatora što obično traje mjesec ili dva. Agrokor tvrdi kako njemu to vrijeme nije potrebno jer već dovoljno dobro poznaju Mercator.

Prodavateljima (Pivovarni Laško i bankama) se s prodajom žuri jer banke, prije svega NLB i Abanka, trebaju svježi novac. Nakon izbora kupca slijedi i jedna vrlo važna formalnost, a to je suglasnost ureda za konkurenciju. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here