Jedan dan s… Majom Gradišar Perotić: Posao koji jednostavno moraš voljeti

150

media-val-maja-gradisar-perotic-004Savjetnica u agenciji Media Val, Maja Gradišar Perotić, već pet godina dio je tima u agenciji za komunikacijski menadžment i savjetovanje. Upravljanje kriznim situacijama i komunikacijom, odgovaranje na novinarske upite, ispitivanje tržišta, samo su neki od radnih zadataka koji opisuju ovo dinamično zanimanje

Diplomirana novinarka svoj posao opisuje kao dinamičan, zahtjevan, stresan, ali na kraju radnog dana uvijek odlazi zadovoljna obavljenim.

Komunikacija je njezin glavni radni alat, a uz poslove komunikacijskog savjetovanja i upravljanja u kriznim situacijama, brine i o novinarskim upitima.

Kako kaže, poznaje način rada u medijskim redakcijama, a najvažnije je, osim profesionalnog odnosa s novinarima i urednicima, poštivanje redakcijskih rokova, tako da je točna i brza informacija na prvom mjestu, u što smo se mogli i sami uvjeriti.

Media Val je agencija specijalizirana za komunikacijski menadžment i savjetovanje, osnovana u veljači 2003. godine. Agenciju zajedno vodi petero partnera i u stopostotnom je domaćem vlasništvu sa širokim spektrom poslovanja, odnosno s iskustvom u različitim segmentima tržišta.

Media Val trenutno zapošljava 11 visokoobrazovanih stručnjaka s višegodišnjim praktičnim iskustvom u komunikaciji i savjetovanju. Posebice jak naglasak u Media Valu stavljaju na interne komunikacije, razmjenu informacija između timova, jačanje kolektiva i dobrih međusobnih odnosa te održavanje dobre i pozitivne klime.

“Posao u agenciji za odnose s javnošću ima puno svojih prednosti i izazova. Dinamičan je i obuhvaća rad s velikim brojem klijenata i različitih aktivnosti. Uvijek se radi nekoliko projekata istovremeno, a svaki radni dan je drugačiji. Posao je i prilično stresan, ali stres se rješava dobrom klimom u agenciji, posvećivanju hobijima u slobodno vrijeme i naposljetku zadovoljstvom zbog dobro obavljenog posla”, naglašava PR savjetnica Maja.

Uz poslove komunikacijskog savjetovanja, Maja je u agenciji zadužena i za upravljanje ljudskim resursima, brigu oko komunikacije unutar agencije i razvoj aktivnosti koje pridonose većoj učinkovitosti djelatnika. Uz to, vodi i projekt “Praksa u Media Valu“ u sklopu kojeg agencija već petu godinu zaredom prima na praksu redovite studente novinarstva, ekonomije i drugih srodnih studija.

Studenti u sklopu prakse dobivaju uvid u rad agencije za odnose s javnošću, mnogi ujedno stječu i prvo radno iskustvo, a Maja je tu da im objasni način funkcioniranja agencije, delegira zadatke i dodatno pojasni ono što ih zanima.

Posao od djelatnika u agenciji zahtijeva stručnost, kreativnost, originalnost, brzinu, efikasnost i organiziranost. Bitno je i neprestano usavršavanje, stjecanje novih znanja i praćenje trendova pa u Media Valu organiziraju interne radionice i predavanja, informiraju se putem stručnih knjiga i časopisa te sudjeluju na stručnim konferencijama. “Oduvijek sam sebe vidjela u PR-u. Ovaj posao jednostavno moraš voljeti”, zaključuje Maja Gradišar Perotić.

media-val-maja-gradisar-perotic-0038.30 – Maja na posao rado, pogotovo u ove sunčane dane, dolazi biciklom, za što su je inspirirali projekti Optimizam u pokretu i Bistrina biciklijada koje je nedavno uspješno organizirala za Coca-Colu.

9.00 – Uz jutarnji čaj ili sok Maja zajedno s kolegama pregledava isječke iz medija o klijentima za koje radi, a ovisno o tonu i sadržaju objave, priprema analizu za klijenta i predlaže sljedeće korake. Kako je jedna od usluga Media Vala i upravljanje Facebook stranicama klijenata, svakodnevno pregledava Facebook stranice te kontrolira informacije, upite i komentare na njima.

10.00
– Na internom sastanku svog tima Maja s kolegama razgovara o tekućim projektima, izmjenjuju se ideje i dogovaraju nove aktivnosti, kao i podjela dnevnih zaduženja. Na temelju dogovora na sastanku, postojećih planova te aktivnosti prethodnog dana, Maja priprema svoj dnevni plan poslova za taj dan, u kojem uvijek ostaje i vrijeme za neplanirane aktivnosti, poput upravljanja kriznim situacijama i komunikacijom, odgovaranja na novinarske upite i slično.

media-val-maja-gradisar-perotic-00111.00 – I najosnovniji komunikacijski alat, kao što je objava za medije, u agenciji Media Val se priprema s velikom pozornošću. Svaki korak – od pretraživanja informacija, preko oblikovanja sadržaja i forme do konačne redakture i lekture – prolazi angažman i kontrolu nekoliko članova tima, kako bi objava bila u potpunosti spremna za slanje, najprije klijentu na odobrenje, a onda i medijima.

14.30 – Prilikom sudjelovanja na natječaju ili kod kreiranja smjernica za poslovnu i komunikacijsku strategiju cijeli se tim okuplja i iznosi svoje ideje i prijedloge. Ispitivanje tržišta, istraživanje aktivnosti konkurencije te praćenje trendova na domaćem i svjetskom tržištu bitna su karika u pripremanju strategije za klijenta, a nakon sveobuhvatnog prikupljanja informacija i formiranja osnovnih smjernica, priprema se detaljna prezentacija koja se klijentu predstavlja na sastanku.

media-val-maja-gradisar-perotic-00216.30 – Mjerenje konkretnih učinaka od velike je važnosti za odnos između agencije i klijenta, jer klijentu daje uvid u rad agencije i konkretnu korist koja za njega proizlazi iz odrađenih projekata. Maja najčešće izvještaje priprema u poslijepodnevnim satima, kad su hitni poslovi već odrađeni i kad je broj telefonskih poziva i primljenih poruka manji.

17.00 – Kraj radnog vremena, no posao se može nastaviti i do večernjih sati, osobito ako je u tijeku organizacija nekog projekta koja zahtijeva odlazak na teren, dogovor s dobavljačima, briefing novinara ili izvanredni sastanak s klijentom.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here