Makroekonomija: Očekuje se daljnji rast potrošnje

25

turisti-kupnja-odjeca-midiSvih pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje rast potrošnje u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to između 0,7 i 2,7 posto. U prosjeku, očekuju rast od 1,4 posto

Državni zavod za statistiku objavit će u utorak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, a očekuje se nastavak rasta potrošnje, i to po višoj stopi nego mjesec dana prije.

Svih pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje rast potrošnje u kolovozu u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to između 0,7 i 2,7 posto. U prosjeku, očekuju rast od 1,4 posto, nakon što je u srpnju potrošnja ojačala 0,9 posto.

U posljednjih 11 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih 10. Samo je u ožujku neočekivano pao.

Rast prometa u trgovini na malo u kolovozu očekuje se zbog dobre turističke sezone.

„U kolovozu očekujemo ubrzanje rasta u maloprodaji, zahvaljujući odličnim indikacijama za turističku potrošnju te malo većoj prodaji automobila“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, većina makroekonomista navodi i to da je rast potrošnje limitiran zbog slabe domaće potražnje, visoke nezaposlenosti i niže razine raspoloživog dohotka.

„Očekujemo da će ponovni rast nezaposlenosti, pad realnog raspoloživog dohotka, neizvjesnost u pogledu radnog mjesta te budućih primanja, kao i razduživanje stanovništva, ograničiti rast osobne potrošnje na oko 1 posto za cijelu 2011. godinu“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here