Maloprodaja porasla 2 posto, iznad očekivanja

103

trgovina-roba-kolica-ftdRast prometa u trgovini na malo ponajviše se zahvaljuje jačanju turističke potrošnje, a pridonijela je i pojačana prodaja automobila, koja čini oko 5 posto u košarici trgovine na malo

U kolovozu je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 2 posto na godišnjoj razini, što je veći rast nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je u utorak da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu nominalno porastao za 5, a realno za 2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je iznad očekivanja. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je potrošnja u kolovozu porasla 1,4 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali rast, i to u rasponu od 0,7 do 2,7 posto.

S obzirom da je u srpnju promet u trgovini na malo ojačao 0,9 posto, rast od 2,0 posto predstavlja ubrzanje rasta.

“Rast prometa u trgovini na malo ponajviše se zahvaljuje jačanju turističke potrošnje. Dosadašnje turističke brojke vrlo su dobre, pa u cijeloj ovoj godini očekujem rast prihoda od turizma za 5 posto, na otprilike 6,5 milijardi eura“, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dodaje da je rastu maloprodaje pridonijela i pojačana prodaja automobila, koja čini oko 5 posto u košarici trgovine na malo. Broj registriranih automobila porastao je u kolovozu za 5,6 posto na godišnjoj razini, nakon što je u srpnju pao.

Ipak, rast prometa u trgovini na malo u kolovozu nije bio baš snažan, a ni idućih se mjeseci ne očekuje jači rast.

„Ponovni rast nezaposlenosti, pad realnog raspoloživog dohotka, neizvjesnost u pogledu radnog mjesta te budućih primanja, kao i razduživanje stanovništva, ograničavat će rast potrošnje idućih mjeseci. Stoga ostajem pri procjeni da će u cijeloj ovoj godini promet u trgovini na malo zabilježiti rast od oko 1 posto“, zaključuje Hrvoje Stojić. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here